Кина се суочава са дефицитом електричне енергије у северним провинцијама и затражила је од Русије да повећа извоз у те регионе, рекао је портпарол руске државне компаније Интер Рао, преноси Ројтерс.

Према саопштењу руске компаније која има монопол за извоз електричне енергије, разматрано је значајно повећање испорука електричне енергије Кини, без навођења конкретнијих података.

Интер РАО је прошле године смањио извоз електричне енергије у Кину за 1,3 одсто на 3,06 милијарди киловат-сати и на 1,25 милијарди киловат-сати у првој половини ове године, што је пад од 7,2 одсто у односу на 2020.

Голдман Сакс се придружио банкама које су ових дана смањиле прогнозу раста Кине за текућу годину због проблема с којима се та земља суочава услед несташице електричне енергије и предвиђа да ће друга највећа светска економија ове године забележити раст од 7,8 одсто уместо раније прогнозираних 8,2 процента.

Америчка инвестициона банка наводи да велики застој индустријске производње изазван нестанком струје знатно повећава "негативне притиске" на економију.

Процењује се да је рестрикцијама електричне енергије погођено чак 44 посто кинеске индустријске активности.