Адвокат Срђан Алексић изјавио је вечерас да је добио више од 3.340 захтева грађана Србије који би желили да туже НАТО алијансу због канцера као последице употребе осиромашеног уранијума.


-Имамо шансу пред нашим судом у Београду и доказаћемо истину и правду - рекао је Алексић и додао да покретање поступка очекује на јесен.

Одштета може да иде од 100.000, па и 300.000 евра, имајући на уму штету који су нам нанели, рекао је он и нагласио да наш живот вреди као и италијански.

Немогуће је, како наводи, да НАТО има имунитет који су наводно добили потписивањем Партнерства за мир 2005. године, јер ретроактивни имунитет не постоји.

Фото: И. Маринковић

 


Пред судом ћемо доказати узрочно-последичну везу и НАТО пакт ће одговарати за све последице настале употребом осиромашеног уранијума, рекао је Алексић и подсетио да је његов колега Италијан успешно добио више од 300 правоснажних пресуда и да наставља да побеђује на суду.

- Он је део мог правног тима, зајенички заступамо наше грађане пре свега војнике и полицајце који су бранили нашу земљу - рекао је Алексић и додао да им се јављају и Албанци из Прешева и Бујановца где је бачено више од две тоне осиромашеног уранијума само на Врање, од укупно 15 тона колико су из алијансе признали да су бацили.

Фото: И.Маринковић

 


Сматрамо да је бачено много више и то ћемо на суду успети да докажемо, рекао је адвокат.

Живи клијенти морају да дају узорак крви, а од покојних ће узорци бити узети путем биопсије, како би у Торину нано технологијом било утврђено присуство тешких метала и осиромашеног уранијума, рекао је Алексић.

Према његовим речима, захваљујући тој докторки из Торина и њеним извештајима више од 300 пресуда донето у корист италијанских војника.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".