Грчка, иако чланица НАТО-а, из политичких разлога није учествовала у ваздушним нападима на СРЈ. Ипак, упутила је у јадранске воде свој ратни брод "Темистоклис".

У кратком документарном видеу која је Српска научна телевизија објавила на својој страници на Фејсбуку објашњено је да је посада била разочарана таквом одлуком своје владе.

Стога, капетан брода, потпоручник ратне морнарице, одбија да бомбардује СРЈ, окрећући свој брод "Темистоклис" и враћајући га назад у луку.

- Као православац не могу да учествујем у нападу на братски народ - рекао је Маринос Рицудис, капетан брода, а његову одлуку подржала је и готово цела грчка јавност.

Иако су многи грчки морнари стали уз њега, војни суд га је 1999. године осудио на две и по године затвора. Притвором се, нажалост, нису завршиле његове недаће - суђено му је и избачен је из службе. Суђење су пратили бројни протести, а стотине Грка је долазило испред суда да би га поздравило у тренутку када га војна полиција уводи или изводи из суднице. Рицудис је на суђења долазио насмејан.

И дан-данас памте се његове речи у судници у којој му је изречена казна затвора због одбијања да изврши војно наређење:

- Божји закон јачи је од закона људи - поручио је тада.

Свети архијерејски синод Српске православне цркве је одликовао Рицудиса, на предлог тадашњег патријарха српског Иринеја, а почивши митрополит црногорско-приморски Амфилохије га је контактирао како би му то саопштио.

Приликом доделе овог вредног признања за храброст и братску православну солидарност 2017. године, присутнима се тада обратио говором.

ФОТО: Н.Скендерија

 

- Дубоко сам ганут и нисам могао да верујем да ћу после 18 година, од када сам одбио да учествујем у неправедном рату против овог народа, да доживим част и захвалност од моје браће православне, браће Срба. Све жртве вашег народа, традиција, предање, култура, било је најзначајније надахнуће за мене и осећам благодарност пред свима вама - поручио је тада Рицудис.

ФОТО: Н.Скендерија

 

- Желим да вам обећам да нисте сами у вашој борби и увек ће постојати храбри јунаци у овом свету који ће бити уз вас, који ће да се жртвују са вама и уз вас у вашој борби, са вама ће да плачу, болују и да се радују - рекао је Рицудис.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".