Тиен Ишу је у ауторском тексту за данашњу "Политику" истакао да Кина није заборавила да је НАТО 78 дана брутално бомбардовао Савезну Републику Југославију, што је резултирало смрћу и рањавањем хиљада невиних цивила. 


"Током протекле 23 године, проливена крв и сузе кинеског и српског народа акумулирале су се у нашу заједничку жељу да штитимо национални суверенитет и сачувамо мир и безбедност", навео је он, преноси Танјуг.

Кинески дипломата је упозорио да се човечанство суочава са невиђеним безбедносним изазовима и да неке државе оживљавају хладноратовску политику.

Фото: Д. Миловановић

 

Он је подсетио на "Иницијативу за глобалну безбедност" кинеског председника Си Ђипинга у шест тачака, која се заснива на принципу недељиве безбедности, посвећености мирном решавању спорова, поштовању суверенитета и територијалног интегритета свих земаља и принципима Повеље УН.

"Нови Хладни рат не треба ни свету ни Европи. НАТО и други иницијатори украјинске кризе треба да теже да буду стабилизатор мира, а не вентилатор конфликта", написао је отправник послова кинеске амбасаде у Србији.

Он се заложио за решавање проблема избегавањем подстицања конфронтација преко идеолошких подела и подривања међународног поретка.

"На том путу, челично пријатељство Кине и Србије натопљено заједнички проливеном крвљу остаје нераскидиво. Данас је свеобухватно стратешко партнерство између наше две земље постало сидро одржавања регионалног мира и стабилности и извор промовисања регионалног опоравка и развоја", навео је кинески дипломата.

Он је нагласио да је Кина спремна да са Србијом даље јача свеобухватну сарадњу у свим областима, продуби развојне стратегије на корист народа двеју земаља и ради промовисања одрживе безбедности и одрживог развоја.

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, министар унутрашњих послова Александар Вулин и отправник послова кинеске амбасаде Тиен Ишу положили су венце и одали почаст настрадалим кинеским држављанима.

Фото: Танјуг/Тара Радовановић

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".