Advokat Srđan Aleksić izjavio je večeras da je dobio više od 3.340 zahteva građana Srbije koji bi želili da tuže NATO alijansu zbog kancera kao posledice upotrebe osiromašenog uranijuma.


-Imamo šansu pred našim sudom u Beogradu i dokazaćemo istinu i pravdu - rekao je Aleksić i dodao da pokretanje postupka očekuje na jesen.

Odšteta može da ide od 100.000, pa i 300.000 evra, imajući na umu štetu koji su nam naneli, rekao je on i naglasio da naš život vredi kao i italijanski.

Nemoguće je, kako navodi, da NATO ima imunitet koji su navodno dobili potpisivanjem Partnerstva za mir 2005. godine, jer retroaktivni imunitet ne postoji.

Foto: I. Marinković

 


Pred sudom ćemo dokazati uzročno-posledičnu vezu i NATO pakt će odgovarati za sve posledice nastale upotrebom osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić i podsetio da je njegov kolega Italijan uspešno dobio više od 300 pravosnažnih presuda i da nastavlja da pobeđuje na sudu.

- On je deo mog pravnog tima, zajenički zastupamo naše građane pre svega vojnike i policajce koji su branili našu zemlju - rekao je Aleksić i dodao da im se javljaju i Albanci iz Preševa i Bujanovca gde je bačeno više od dve tone osiromašenog uranijuma samo na Vranje, od ukupno 15 tona koliko su iz alijanse priznali da su bacili.

Foto: I.Marinković

 


Smatramo da je bačeno mnogo više i to ćemo na sudu uspeti da dokažemo, rekao je advokat.

Živi klijenti moraju da daju uzorak krvi, a od pokojnih će uzorci biti uzeti putem biopsije, kako bi u Torinu nano tehnologijom bilo utvrđeno prisustvo teških metala i osiromašenog uranijuma, rekao je Aleksić.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući toj doktorki iz Torina i njenim izveštajima više od 300 presuda doneto u korist italijanskih vojnika.

BONUS VIDEO:

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".