Шангај и Пекинг су објавили нова упозорења због ковид-19, а делови ових кинеских градова увели су поново мере затварања и најавили масовна тестирања на коронавирус за милионе становника.

Најмногољуднији округ у кинеској престоници је најавио затварање објеката за забаву, а власти шангајског округа Минханг уводе потпуни карантин за више од два милиона људи, након појаве нових случајева инфекције након строгих двомесечних мера које су недавно ублажене, преноси Ројтерс.

У Шангају се нови случајеви појављују након два месеца затварања, а званичници су потврдили три инфекције у популарном козметичком салону "Црвена ружа" у центру града, који је поново отворен 1. јуна, када је град укинуо строге мере.

У овом објекту су услужене 502 муштерије из 15 од 16 шангајских округа у протеклих осам дана, известили су локални медији.

Фото: АП

 

 

Власти су саопштиле да је прелиминарна истрага открила да неки од 16 запослених у салону нису били подвргнути свакодневном тестирању на ковид-19, као што је то било потребно, и да је тестирано 90.000 људи повезаних са особљем Црвене руже или муштеријама.

Шангајски округ Минханг саопштио је да ће у суботу спровести ПЦР тестирање за целокупно становништво и наложио становницима да остану код куће током његовог трајања, а шест других шангајских округа, такође су најавиле масовно тестирање за викенд.

Неколико окружних власти у Шангају, који има 25 милиона људи, такође је издало обавештења у којима се каже да ће становници тих округа бити подвргнути дводневном карантину и још 12 дана ригорозног тестирања почевши од данас, наводи Ројтерс.

Фото: Танјуг/АП

 

 

У Пекингу су власти у округу Чаојанг, у којем живи више од 3 милиона људи, наредиле да се затворе објекти за забаву и интернет кафеи, док је посетиоцима четири бара наређено да се пријаве и да се самоизолују.

Кина је 8. јуна пријавила 240 нових случајева ковид-19, од којих је 70 било са симптомима болести, а 170 асимптоматских, саопштила је у четвртак Државна здравствена комисија Кине, наводи Ројтерс.

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".