У железничком саобраћају у Немачкој је, током протеклог продуженог викенда због празника Духови, било много више сметњи него иначе. Био је то уједно и први викенд након што је у Немачкој уведена месечна карта која кошта само девет евра и са којом путници могу да користе регионалне возове широм земље.

Због велике попуњености, путници нису могли ући да у воз или је било немогуће да уђу с бициклом, преноси потпредседник Општег радничког већа Регионалне немачке железнице (ДБ регио) Ралф Дамде. "Свуда у Немачкој су перони и возови били пуни, а у неколико случајева пренатрпани возови морали су да буду испражњени."

Много људи који дуго нису путовали возом 

Дневно је било око 700 информација о пренатрпаним возовима, проблемима с путницима или сметњама у централи, каже Дамде. То је, објашњава, знатно више него током просечног викенда, а више је и него што је бележено за исте ове празничне викенде пре избијања пандемије короне.

На срећу, није било физичких напада на железничко особље, од чега се страховало, али је било вербалног злостављања, рекао је Дамде. Огромна потреба за додатним особљем довела је до хиљада прековремених сати и то нарочито на Духовски понедељак, 6. јун.

Службеници железнице морали су да воде рачуна и о многим путницима без искуства у железничком саобраћају који нису успевали да пронађу пут на перонима или на великим станицама, објаснио је Дамде. "Укупно гледано, путницима је била потребна знатно већа помоћ него иначе. Многи људи који дуго нису путовали возом нису знали да су маске и даље обавезне у јавном превозу."

Фото: Профимедиа

 

До проблема је дошло иако је Немачка железница за потребе регионалног саобраћаја, а пре увођења карте од девет евра, дневно на располагање ставила више од 60.000 додатних места и више од 50 додатних возова.

"Предвидели смо овај хаос"

Синдикат немачке полиције, међутим, поручује: "Предвидели смо управо овај хаос, неко мора да живи у политичком балону па да га не види", рекао је за лист "Билд" председник синдиката Рајнер Вент.

Ипак, немачка влада и даље брани идеју о картама за девет евра чији је циљ да се грађанима помогне због повећања цена горива и да се подстакну да више користе возове.

Немачки канцелар је протекли викенд провео приватно на острву Зилту, потврдио је његов портпарол за "Билд". Иако је Олаф Шолц тамо дошао службеним аутомобилом, био је, каже његов портпарол, срећан да види бројне излетнике током празника, од којих су многи користили управо карту од девет евра.

(DW)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".