- Свет се мења и то драстично. Да бисте тежили ка томе да постанете лидер у чему год, било која земља, народ или етнос треба да осигура свој сопствени суверенитет јер међустања нема. Или је земља суверена или је колонизована - казао је Путин на сусрету са младим предузетницима уочи Економског форума који се одржава у Санкт Петербургу.

Према речима руског председника, суверенитет у савременом смислу састоји се из неколико компоненти – војно-политички суверенитет, економски и друштвени.

Како је објаснио, војно-политички суверенитет подразумева доношење суверених спољнополитичких и унутарполитичких одлука како би се осигурала сопствена безбедност.

Фото: Профимедиа

 

Са друге стране, како је казао, економски суверенитет омогућава држави да се развија и да не зависи ни од кога по питању критичних технологија и уједно осигурава одрживост друштва и саме државе.

Међутим, додао је он, друштвени суверенитет омогућава народу да се консолидује како би се решавала национална питања, како би се поштовала национална историја, култура и језик, али и како би се поштовале мањине које живе у тој држави.

- Таква консолидација друштва је кључ развоја државе, ако нема те консолидације – све ће се распасти - нагласио је Путин.

Руски председник је такође казао и да су све те компоненте узајамно повезане, те је као пример навео хиперзвучно наоружање које је Русија направила и додао да би тако нешто било немогуц́е да није омогуц́ен развој руске науке и технологије.

(Спутњик)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".