- Инфлација је стављена под контролу. Износила је 17,4 процента на годишњем нивоу 27. маја. То значи да је од друге половине маја раст цена потпуно заустављен. Тренутно је инфлација на нули - рекао је Путин на састанку о економским питањима, преноси Тас с.

Руски лидер је такође истакао ниску стопу незапоислености у Русији као једно од важних економских постигнућа, прецизирајући да се она у априлу спустила на најнижи ниво свих времена од само 4,0 посто.

Додао је да број званично регистрованих незапослених није бележио раст ни у мају, већ је чак благо опао.

- Ово је озбиљно достигнуће у данашњем окружењу - навео је Путин, нагласивши да је неопходно да надлежни наставе да контролишу ситуацију „с обзиром на чињеницу да ризици на тржишту рада и даље постоје".

Такође је рекао да је укупна руска индустријска производња у прва четири месеца 2022. порасла за 3,9 одсто, али да је у априлу благо смањена.

Фото: Профимедиа

 

- Инустријска производња је у априлу незнатно опала. Приметан пад је већ забележен у аутомобилској индустрији, преради нафте. У неколико индустрија, попут црне металургије, постоји ризик од знатног пада производње у средњем року -  упозорио је шеф рушке државе.

Путин је оценио и да би власти требало интензивно да подстичу тражњу у земљи.

- Желим поново да нагласим - потребно је да активно стимулишемо финалну тражњу у привреди, да обезбедимо раст прихода грађана, да обезбедимо предузећима додатну ликвидност и кредитне ресурсе - поручио је он.

Фото: Душан Стојаковић/Профимедиа

 

Према његовим речима, монетарни регулатор је успео да стабилизује ситуацију на девизном тржишту.

- Ситуација на девизном тржишту је стабилна. Јачање рубље је омогућило да се ублаже захтеви за извознике, при чему је захтев о обавезној продаји девизне зараде компанија смањен са 80 на 50 посто, а такође је продужен рок за такву продају -  навео је Путин

Додао је да би, према мишљењу стручњака, та одлука требало да поједностави спољну трговину, али је истовремено скренуо пажњу да „постоје и одређени ризици“, наводи Тас с.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".