- Svet se menja i to drastično. Da biste težili ka tome da postanete lider u čemu god, bilo koja zemlja, narod ili etnos treba da osigura svoj sopstveni suverenitet jer međustanja nema. Ili je zemlja suverena ili je kolonizovana - kazao je Putin na susretu sa mladim preduzetnicima uoči Ekonomskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu.

Prema rečima ruskog predsednika, suverenitet u savremenom smislu sastoji se iz nekoliko komponenti – vojno-politički suverenitet, ekonomski i društveni.

Kako je objasnio, vojno-politički suverenitet podrazumeva donošenje suverenih spoljnopolitičkih i unutarpolitičkih odluka kako bi se osigurala sopstvena bezbednost.

Foto: Profimedia

 

Sa druge strane, kako je kazao, ekonomski suverenitet omogućava državi da se razvija i da ne zavisi ni od koga po pitanju kritičnih tehnologija i ujedno osigurava održivost društva i same države.

Međutim, dodao je on, društveni suverenitet omogućava narodu da se konsoliduje kako bi se rešavala nacionalna pitanja, kako bi se poštovala nacionalna istorija, kultura i jezik, ali i kako bi se poštovale manjine koje žive u toj državi.

- Takva konsolidacija društva je ključ razvoja države, ako nema te konsolidacije – sve će se raspasti - naglasio je Putin.

Ruski predsednik je takođe kazao i da su sve te komponente uzajamno povezane, te je kao primer naveo hiperzvučno naoružanje koje je Rusija napravila i dodao da bi tako nešto bilo nemoguće da nije omogućen razvoj ruske nauke i tehnologije.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".