Како каже министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструткуре Томислав Момировић сви они који свесно уништавају железничку инфраструктуру и имају намеру да угрозе животе радника и путника, бити идентификовани и кажњени у складу за законом.

Он је подсетио да су припадници МУП-а, у сарадњи са компанијом "Србија воз" и ресорним министарством, привели особе које су каменовале "Соко" воз и оштетиле га.

- Нови пример неодговорног понашања појединаца је постављање баријера на брзој прузи Београд - Нови Сад. Овакви поступци изазивају огромну опасност по безбедност свих учесника у саобраћају угрожавајући на стотине живота, као и редовно одвијање железничког саобраћаја - поручио је Момировић.

Зато ће, истиче, представници министарства, "Инфраструктуре железнице Србије" и "Србија воза", у сарадњи са надлежним полицијским и правосудним органима учинити све да се те особе идентификују и законски процесуирају.

Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

 

Министарство апелује на грађане да се понашају одговорно и да чувају возове и имовину Србије, како би се железнички саобраћај одвијао безбедно и неометано.

- Возови, као и железничка инфраструктура припадају свима нама и једино их домаћинским односом можемо сачувати. Држава улаже велика финансијска средства у модернизацију целокупног железничког сектора и молимо све грађане да се домаћински односе према железничкој инфраструктури и државној имовини - апеловао је Момировић.

Закон о железници предвидео је и да се за уништење, оштећење или крађу делова железничке инфраструктуре, без обзира на њихову количину и вредност може изрећи казна затвора од три месеца до пет година, а у случају да неко због тога буде тешко повређен или се начини имовинска штета великих размера, казна затвора је од једне до осам година.

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".