Поводом отказивања посете Лаврова Србији, пошто су му Црна Гора, Северна Македонија и Бугарска забраниле прелет кроз њихов ваздушни простор, Ђукановић је агенцији Анадолија рекао да је "сигуран да је Лавров знао" какав ће бити одговор земаља на ваздушном путу између Москве и Београда "ако је заиста озбиљно размишљао" о тој посети.

- Овај покушај министра Лаврова да добије дозволу за прелет преко територија земаља које су чланице НАТО-а и које су стопроцентно усагласиле своју спољну политику с Европском унијом обична је политизација и покушај стварања привида о некој русофобној атмосфери у данашњој Европи - казао је Ђукановић.

Упитан да ли због одлуке о затварању ваздушног простора за авион у којем би био Лавров очекује неки чин непријатељства или освете од Русије, Ђукановић је одговорио да је Москва "већ ставила Црну Гору на списак непријатељских земаља", пренели су подгорички медији.

Фото: Танјуг

 

Ђукановић је казао да је то "доста радикалан историјски обрт", с обзиром да су Црна Гора и Русија пре неколико година прославиле три века међудржавних односа.

- Црна Гора не предузима никакве русофобне политике нити се код нас променило поштовање које имамо према Русији, према руском народу и према традицији наших међусобних односа. Оно што ми осуђујемо, то је политика агресије -  навео је Ђукановић.

Додао је да су мере које Црна Гора предузима у функцији одговора на руску агресију на Украјину и да су у потпуности усаглашене са спољном и безбедоносном политиком ЕУ.

(Агенције)

 

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".