Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије, обраћа се јавности из Москве, након што је амбасадор Русије Александар Боцан Харченко обавестио председника Србије Александра Вучића о отказивању његове посете нашој земљи.

- Десило се нешто незамисливо - рекао је Лавров на самом почетку конференције коментаришући забрану прелета од стране Црне Горе, Северне Македоније и Бугарске.

- Ово је узнемирујућа акција. Десило се одузимање од суверене државе да спроводи права која има. То је демонстрација колико далеко НАТО и ЕУ могу да иду у коришћењу најгрубљих средстава и утицаја против оних који се воде националним интересима и није спреман да жртвује своје достојанство ради ових правила које запад намеће. Посета министра Русије се на Западу доживљава као претња великих размера -  рекао је Лавров и додао је да је све што се десило цинизам и лицемерје Запада.

Овим поступтком Запад јасно ставља до знања Русији да ће наставити да врши притисак на Москву, не презајући ни од каквих средстава, истакао је Лавров.

Лавров је рекао да га цинизам Запада не чуди и да јасно ставља до знања да ће притискати не либећи се ни најнижих средстава.

- Слично лицемерје смо видели и раније укључујући и у време бомбардовања Југославије - навео је Лавров.

Лавров је рекао да нико неће моћи да сруши односе које Русија има са Србијом и такође рекао да је министар спољних послова Србије, Никола Селаковић позван да посети њихову земљу.

- ЕУ жели да направи пројекат који ће носити назив "затворени Балкан" - рекао је Лавров.

ФОТО: Принтскрин/РИА Новости

 

 

- Ова политика је концентрисана на антируском правцу. Ценимо храбар став који заузима Србија и лично председник Вучић који истиче да неће се бавити антируском делатношћу, али Европској унији је жеља да сви кандидати преузму обавезе русофобског карактера.

- Ценимо храбар став који заузима Србија и лично председник Вучић који истиче да неће се бавити антируском делатношћу, али Европској унији је жеља да сви кандидати преузму обавезе русофобског карактера.

Информацију о отказивању посете потврдио је и сам председник Вучић објавном на Инстаграму рекавши да ће јавност детаљно обавестити вечерас у Дневнику на РТС у 19.30 часова.

- Амбасадор Руске Федерације Боцан-Харченко обавестио ме о разлозима који су онемогућили долазак министра Лаврова у Београд и донео документа која то поткрепљују. О свему ћу да говорим више на РТС1 у Дневнику у 19.30 - написао је председник.

 

(Новости)

БОНУС ВИДЕО

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".