Данашњи Трг републике и читав крај око њега некада су били “далека периферија” Београда. Овде се налазила једна од четири капије за излазак из града. Како се налазила на друму који је водио у правцу Истанбула (Стамбола) по овоме је и добила име - Стамбол капија.

Ова грађевина се налазила на простору између данашњег Народног позоришта и споменика кнезу Михаилу (само више према данашњем платоу испред споменика). Испред капије налазило се поље обрасло травом. Трга републике још није било, као ни данашњег центра Београда.

 

 

Друге београдске капије

Београдска варош је у 18. и првој половини 19. века била оивичена са четири капије постављене на излазима из града. Поред Стамбол капије, то су биле и Сава-капија, Варош-капија и Видин-капија.

Од свих капија, ова је била најчвршће зидана, од тесаног камена и цигле, а имала је и просторије за смештај војника који су држали стражу.

Кроз Стамбол капију се улазило на три улаза: у средини је био велики пролаз за кола, а са обе стране по један мањи отвор за пешаке. Пут који је из вароши излазио на Стамбол капију делио се одмах на два крака: један је ишао десно ка Теразијама, а други лево ка Ташмајдану и Палилули.

 

 

Место невиђење патње Срба

У непосредној близини ове капије, Турци су за време своје страховладе набијали на колац бунтовне Србе, па је читав крај био на веома лошем гласу.

Зато и не чуди што је одмах по успостављању српске власти у граду, кнез Михаило наредио рушење Стамбол капије. Уклањање објекта је почело половином априла, а довршено је 19. маја 1866. године. Већ 1868. почела је изградња Народног позоришта које је ускоро постало симбол овог места, а прича о капији је пала у заборав.

Поново на светлости дана

Приликом реконструкције Трга републике 2018. године археолошку јавност Србије одушевила је вест да су пронађени остаци Стамбол капије. Међутим, Завод за заштиту споменика града Београда након анализе објавио је другачију вест.

Остаци који су пронађени, закључили су они, припадају Виртембершкој капији, а не Стамбол капији.

Међутим, и ту је постојала “цака”.

 

 

Капију на данашњем Тргу републике прво су направили, почетком 18. века док су владали северном Србијом и Београдом, Аустријанци. Легенда каже да ју је подигао Лаудон, који је изградио и ров око ширег Београда – назван Лаудонов шанац, у ком су били забодени палисади – храстове облице са шиљком на врху.

Названа је Виртембершка капија по Карлу Александру Виртембершком, царском управитељу у Београду за време цара Карла ВИ.

По једној верзији, након поновног заузимања града, Турци су само надградили постојећу грађевину и прозвали је Стамбол капијом. По другој причи, капија је потпуно срушена, а нови освајачи су на истом месту сазидали своју капију, док је по трећој верзији истина негде између - од првобитне капије су сачувани темељи на којима је саграђена много познатија турска.

Шта год одо овога да је истина, једно је чињеница - након завршетка реконструкције Трга републике остаци капије су поново покривени, а место на коме се налазе данас је обележено плочама другачије боје.

(Историјски забавник)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".