Шведска социјалдемократска премијерка Магдалена Андерсон запретила је да ће поднети оставку ако наредне недеље у парламенту буде изгласано неповерење министру правде Моргану Јохансону.

Његову оставку тражи десница, уз образложење да се безбедносна ситуација погоршала. Истовремено, у шведској политици влада превирање због захтева Турске, која уласком Шведске у НАТО жели да се обрачуна са прокурдским политичким снагама у тој земљи, по истом принципу као и у суседној Финској.

Одлучујући глас могао би да дође од Емине Какабавех, шведске посланица курдског порекла који је изабран на листи Левице, али је 2019. напустила ову партију реформисаних комуниста и наступа самостално.

Фото: Профимедиа

 

 

Какабавех свакако није савезник парламентарне деснице, а у другим околностима било би тешко подржати иницијативу за рушење социјалдемократског министра. Међутим, Какабавех је управо оно што турски председник Реџеп Тајип Ердоган "у шифрама" мисли када каже да "у шведском парламенту седе терористи".

Наиме, Какабавех се не само што се оштро противи било каквим уступцима Ердогановим захтевима да пристане на улазак Шведске у НАТО, вецћ је близак ПИД-у, прокурдској партији која делује на северу Сирије, која се у младости борила међу Пешмергама.

- У овом тренутку немам разлога да подржим захтев Шведских демократа, али не знам шта ће бити са уласком у НАТО. Само желим да чујем шта се говори на састанцима са турским званичницима. гласање о неповерењу министар правде - биla је јаснa Какабавех, позивајући Шведску да повуче пријаву за улазак у НАТО.

Фото: Профимедиа

 

 

Као што је познато, Ердоган је искористио намеру Шведске и Финске да се придруже Северноатлантској алијанси да блокира процес и добије одређене уступке од две нордијске земље. Турски председник је чак изнео пет конкретних захтева Шведској, захтевајући престанак подршке и финансирања турских политичких и паравојних организација и укидање шведског ембарга на продају оружја Турској, који је уведен пре неколико година.

Нејасна ситуација око тога како ће се завршити прича са турским захтевима који условљавају улазак Шведске и Финске у НАТО сада се проширила и на причу о опстанку актуелне шведске власти.

Сасвим је јасно да испуњавање стратешког циља националне безбедности скоро да гарантује садашњем премијеру Андрерсону пад владе.

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Сана Марин - премијерка Финске која се залаже за чланство у НАТО

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".