Како је суђење могло да се прати уживо, сваки тренутак, осим одлучивања је био под јавном лупом. Иако је најављено читање пресуде за 15 часова по америчком времену (21 сат по нашем), судија је вратила поротинике у собу за већање јер нису попунили износ за одштету у тужби Џонија Депа од 50 милона долара. Чак им је рекла и да напишу нула долара ако треба, али да не смеју да поље остављају празно. Коментатори из америчких медија кажу да је порота хтела да пошаље неку врсту поруке.

Бројни окупљени знатижељници и медији су чекали адвокате испред суда у Ферфаксу, савезна држава Вирџинија. Наравно, све је занимао исход суђења.

Амбер Херд се појавила на читању пресуде, док је Џони Деп одсутан јер је у Великој Британији.

Неких сат времена пре читања пресуде (по нашем времену у 21 сат), портпарол Амбер Херд је изјавио:

Фото: Профимедиа

 

- Твоје присуство показује који су твоји приоритете. Џони Деп свира гитару у Великој Британији, док Амбер Херд чека пресуду у Вирџинији. Деп је церећи се отишао на турнеју -

Поротници су били су на тродневној паузи због празника Дана сећања, а донели су следеће пресуде и то једногласно: Џони Деп против Амбер Херд - пресудили у корист Депа који је доказао да га је Амбер клеветала, а и остале тврдње које су биле против Депа су демантоване, односне оповргнуте.

Амбер Херд ће морати да плати 15 долара одштете Депу.

Суђење је привукло велику пажњу светске јавности и могло би да се покаже као значајан преседан за жртве породичног насиља. Могло би да прође још неколико дана док порота не донесе коначну пресуду, али шта би за Депа могло да значи ако се његова тужба за клевету одбије?

Фото: Профимедиа

 

У тужби против Херд, Деп захтева исплату 50 милиона долара због губитка зараде, узрокованог чланком који је његова бивша супруга написала у The Washington Postu 2018. Она је себе описала као "јавну особу која представља злостављање у породици". Депов правни тим тврди да је глумац изгубио значајан износ прихода због инсинуације да је он злостављач.

Ако порота одбије његову грађанску тужбу, тада неће добити тражени новац, а Херд неће морати да плати своје, вероватно прилично скупе, правне трошкове. Могуће је и да би порота могла да закључи да Деп има право на део износа за губитак прихода, али да је цифра од 50 милиона долара претерана, а у том случају би могао да добије мањи износ.

Фото: Профимедиа

 

Чак и ако изгуби у грађанској парници на суду у Ферфаксу у Вирџинији, Деп би ипак могао да уложи жалбу на одлуку. Међутим, тешко да би то било претерано учинковито осим ако се након суђења не појаве нови значајни докази или сведочанства.

Вероватније је да ће Херд тужити Депа због изношења предмета на суд. Заправо, Херд је већ поднела противтужбу тешку 100 милиона долара против свог бившег мужа наводећи да ју је клеветао током парнице. Депов правни тим назвао је тврдње лажним и преваром о сексуалном насиљу.

Фото: Профимедиа

 

Као што је случај с Деповом тужбом, порота би у тој противтужби такође могла да одлучи да бројка од 100 милиона долара није оправдана и додели Херд мањи или чак већи износ одштете.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".