Светски дан без дуванског дима обележен је данас у Кнез Михаиловој улици у Београду плесним перформансом, у којем је учествовало 50 младих плесача, који су уз песму "ДИМензија здравља" симболично показали колико је дувански дим штетан.

Стјепановић наводи да више од 90 одсто оболелих од рака плућа чине пушачи, али да је забрињавајуће то што број оних који конзумирају дуван у нашој земљи стално расте, а поготову међу младим генерацијама.

Фото: Профимедиа

 

-Рак плућа је подмукла болест, касно даје симптоме јер су плућа велики орган, па се озбиљнији симптоми јављају тек када процес нарасте и до неколико центиметара-, казао је Стјепановић новинарима.

Додао је да су најучесталији симптоми кашаљ, отежано дисање, болови у грудима, губитак апетита, губитак телесне тежине, те да се касније јављају и озбиљнији симптоми као што је искашљавање крви.

Стјепановић је апеловао на све пушаче старије од 50 година да редовно одлазе на превентивне прегледе и да једном годишње ураде радиографију грудног коша, како би се проверило стање плућа.

Из Удружења "Пуним плућима" Оља Цхоровић рекла је да је указивање на превенцију оболевања од рака плућа циљ тог удружења и истакла да се то може постићи борбом против пушења, као главног узрочника болести.

Фото: Профимедиа

 

-Зато шаљемо јасну поруку јавности о штетности дуванског дима. Била сам пушач двадесетак година. Када смо сазнали да супруг има карцином плућа, обоје смо престали да пушимо-, казала је она.

Навела је да је велики проблем што деце већа са 13 година почињу масовно да конзумирају цигарете, те да нису свесни штетности дуванског дима и да морају додатно да се едукују о томе.

-Осим тога, настанку рака плућа доприносе и генетске предиспозиције, стрес, начин живота, оно што удишемо и једемо-, казала је Чоровић.

Удружење "Пуним плућима" обележило је данас и Међународни дан детета са циљем да фокус превенције пушења стави на децу и младе, да би на време схватили колико је дувански дим штетан за њихово здравље.

БОНУС ВИДЕО:

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".