На данашњи дан 1926. године рођена је Мерилин Монро (Норма Џин Мортенсон), америчка филмска глумица. 

Њена мајка потиче из сиромашне породице, која се удала са свега 15 година за  Џона Бејкера, насилног мушкарца, девет година старијег од ње, и родила му је двоје деце, Роберта и Бернис. Поднела је захтев за развод и добила старатељство али их је Бајкер убрзо киндаповао. Мерлин није речено да има сестру све до своје 12 године.


Мајка Гледис Перл Бејкер била је психички болесна особа те је убрзо након рођена Мерлин послата у болницу. Своје ране и тинејџерске дане провела је у сиротишту и по хранитељским породицама. 

- Нико ми никада није рекао да сам лепа док сам била девојчица. Свим девојчицама треба рећи да су лепе, чак и ако нису - изјавила је једном прликом.

- Када сам имала пет година, тада сам пожелела да будем глумица. Нисам волела свет око себе, јер је био некако мрачан, али волела сам да се играм сама у кући. Кад сам чула да је то глума, рекла сам да то желим бити. Неке моје хранитељске породице су ме слале у биоскопе да би ме избациле из куће и тамо бих седела цео дан и ноћ. Испред, тамо са екраном тако великим, мало дете је било потпуно само, и волела сам га – казала је Монро у интервју за магазин Life, 1962. године.


Живот у хранитељским породицама је био трауматичан за њу, често је била сексуално злостављана и малтретирана од укућана. У једном моменту њена мајка се опоравила те су кренуле да живе заједно, али јој се не дуго након тога стање опет погоршало, те је опет враћена у болницу. 

Мерлин је тада почела да живи са мамином најбољом другарицом и њеним мужем, али је и тада била злостављана са његове стране.

Побегла је из те куће код друге жене и питала је да ли њен син хоће да се ожени лепом младом девојком. 

У страху да се не врати у сиротиште, удала се чим је напунила 16 година, за пет година старијег фабричког радника Џејмса Џима Доертија.

Мерлин је убрзо након што је ступила у брак напустила школу и постала домаћица.

1944. године Џејмс је послат на Пацифик где је остао наредне две године. За то време, Мерилин се преселила код његових родитеља и запослила се у фабрици муниције.


Почетком 1945. године, Мерилин је упознала фотографа Давида Коновера и почела је да позира њему и његовим пријатељима. Пошто је муж и његови родитељи нису у томе подржали, отишла је из њихове куће и потписала је уговор са модном агенцијом „Blue Book“. Са 20 година је одлучила да се разведе, и променила је име у Мерилин Монро.

Ошишала је косу и офарбала у плаву боју како би била привлачнија и пожељнија мушкарцима. 

Њена жеља да постане глумица била је превелика па тако је полако улазила у свет и дружила се са моћним људима. 

На почетку је добијала мале, безначајне улоге, док коначно није привукла пажњу публике у култном филму Све о Еви.

Мерилин се увек налазила у улози „глупе плавуше“, коју је на почетку радо прихватала, али то је касније изазивало све веће незадовољство.

Желела је да покаже да она може да игра озбиљније улоге. 

Иако је била незадовољна својим улогама, Амерички филмски институт је њен потенцијал препознао сместивши је на шесто место на листи десет највећих глумица свих времена.

Година 1959. је донела највећи хит њене каријере, филмску комедију Билија Вајлдера “Неки то воле вруће”, у којој је наступила с Тонијем Кертисом и Џеком Лемоном. Кад се снимање завршило, Вајлдер је јавно причао о њеном тешком понашању на снимању. 

Верује се да су тада већ почела њена депресивна стања и да је била под разноразним лековима. Желела је да буде славна и позната али јој је то задавало огроман терет и свакодневно оптерећење. 


Силно је желела праву љубав и да се оствари као мајка али се то никада није обистинило. Имала је још бројне афере са разноразним људима су је спајали, али је у браку била још само два пута, који су се такође завршавали разводом.

Свакодневница је јој је била проблематичан и бурна. Била је у некој конекцији са браћом Кенеди, мафијом, и комунистима, које су доводиле свакодневно њен живот у неку врсту опасности.

Умрла је са 36 година. Петог августа 1962. године нашли су је мртву у њеном стану. Тада је полиција утврдила да је глумица извршила самоубиство, узимањем прекомерене дозе пилула за спавање.

Неки најновији наводи су да су јој браћа Кенеди били врло значајни у животу и да се тог кобног дана са једним од њих и свађала. 

У документарцу, открива се и да је Роберт Кенеди био у Мерилининој кући послеподне на дан када је умрла. У данима који су претходили њеној смрти, према Самерсовим извештајима, Монро је рекла пријатељици да је јако заљубљена и да ће се удати за Бобија Кенедија. Мареј такође наводи и да су се Кенеди и Монро ужасно посвађали на дан њене смрти и да је Кенеди долетео хеликоптером како би ухватио лет око 2 или 3 сата ујутру у ноћи када је Монро умрла. Ипак, иако Самерс разоткрива недоследности у временској линији догађаја Мерилинине смрти, неке ствари остају и даље мистерија и питање хоће ли се права истина икада сазнати.

-  Чудни догађаји у вези са њеном смрћу покренули су теорије завере. Мерилин је пронађена гола на кревету са свиленим чаршавима, са руком згрченом на телефону као да је покушала неког да позове. Листа позива које је обавила те вечери избрисана је. Дневник који је писала, као и неколико порука писаних руком Роберта Кенедија никад нису откривени. Положај у ком је била - ноге су јој биле испружене - веома је чудан за неког ко је умро од предозирања, па то говори да је неко померао њено тело - пише Филип Р. Џирард у енциклопедији „Теорије завере у америчкој историји”. 

БОНУС ГАЛЕРИЈА: Слике са снимања серије "Љубав, навика, паника"

 

 

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".