Svetski dan bez duvanskog dima obeležen je danas u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu plesnim performansom, u kojem je učestvovalo 50 mladih plesača, koji su uz pesmu "DIMenzija zdravlja" simbolično pokazali koliko je duvanski dim štetan.

Stjepanović navodi da više od 90 odsto obolelih od raka pluća čine pušači, ali da je zabrinjavajuće to što broj onih koji konzumiraju duvan u našoj zemlji stalno raste, a pogotovu među mladim generacijama.

Foto: Profimedia

 

-Rak pluća je podmukla bolest, kasno daje simptome jer su pluća veliki organ, pa se ozbiljniji simptomi javljaju tek kada proces naraste i do nekoliko centimetara-, kazao je Stjepanović novinarima.

Dodao je da su najučestaliji simptomi kašalj, otežano disanje, bolovi u grudima, gubitak apetita, gubitak telesne težine, te da se kasnije javljaju i ozbiljniji simptomi kao što je iskašljavanje krvi.

Stjepanović je apelovao na sve pušače starije od 50 godina da redovno odlaze na preventivne preglede i da jednom godišnje urade radiografiju grudnog koša, kako bi se proverilo stanje pluća.

Iz Udruženja "Punim plućima" Olja Chorović rekla je da je ukazivanje na prevenciju obolevanja od raka pluća cilj tog udruženja i istakla da se to može postići borbom protiv pušenja, kao glavnog uzročnika bolesti.

Foto: Profimedia

 

-Zato šaljemo jasnu poruku javnosti o štetnosti duvanskog dima. Bila sam pušač dvadesetak godina. Kada smo saznali da suprug ima karcinom pluća, oboje smo prestali da pušimo-, kazala je ona.

Navela je da je veliki problem što dece veća sa 13 godina počinju masovno da konzumiraju cigarete, te da nisu svesni štetnosti duvanskog dima i da moraju dodatno da se edukuju o tome.

-Osim toga, nastanku raka pluća doprinose i genetske predispozicije, stres, način života, ono što udišemo i jedemo-, kazala je Čorović.

Udruženje "Punim plućima" obeležilo je danas i Međunarodni dan deteta sa ciljem da fokus prevencije pušenja stavi na decu i mlade, da bi na vreme shvatili koliko je duvanski dim štetan za njihovo zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".