Турска има листу од пет услова које Шведска мора да испуни да би Турска рекла "да" за чланство Шведске у НАТО-у. Преговори су у току, али владе обе земље ћуте о томе како се они одвијају.

Два од пет турских захтева тичу се оружја: Шведска мора да укине ембарго на извоз оружја Турској и мора да престане да снабдева курдску ПКК/ПИД оружјем и војном опремом.

Шведска влада сада покушава да се договори са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

Договор покушава да постигне тврдњом да не постоји ембарго на извоз оружја и истовремено да одустане од онога што је у пракси било заустављање продаје оружја Турској.

Шведска тврди да је муниција која је завршила у курдским рукама лиценцирана у САД.

Шведска је практично зауставила продају оружја и муниције Турској у јесен 2019. након турске офанзиве на сиријско-курдску милицију на северу Сирије.

Фото: Танјуг/АП

 

Министарка спољних послова Шведске Ен Линде тада је рекла да је турска војна операција у Сирији супротна међународном праву.

Истовремено, све парламентарне странке су се сложиле да ће Шведска радити на увођењу ембарга на оружје Турској на нивоу ЕУ. Шведска је то питање прогурала у ЕУ, што је разгневило Турску, пише шведски Експресен.

Фото: Танјуг/АП

 

Турској не треба шведско оружје, али захтев је симболично веома важан за Турску. Турска интервенцију у Сирији види као легитимну самоодбрану, каже турски експерт Халил Каравели, аутор и истраживач на Институту за безбедносну и развојну политику у Стокхолму.

- Шведска је ограничила продају оружја Турској, али званична одлука то може да промени. То је услов на који Шведска може најлакше да пристане, чини се да је већ било позитивних сигнала од стране Стокхолма - каже Каравели за Експресен.

Ердоганов портпарол Ибрахим Калин изјавио је након састанка делегација Турске, Шведске и Финске у Анкари у среду да Турска види "позитиван став према могућности укидања ембарга на извоз оружја" и да је то "позитиван развој догађаја".

Фото: Танјуг/АП

 

Турски захтеви

1. Прекинути политичку подршку тероризму

2. Елиминисати извор финансирања терориста

3. Престанак снабдевања оружјем за ПКК (Радничка партија Курдистана)/ПИД (Партија демократског јединства)

4. Укинити ембарго на извоз оружја Турској

5 . Глобална сарадња против тероризма

(РТС)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".