- Већ смо рекли да је за нас, наравно, примарно ово питање које најпажљивије пратимо. Има разлога за веома дубоку анализу могућих последица. Не мислимо да ће улазак Финске и Шведске у НАТО ојачати и унапредити безбедносну архитектуру на нашем континенту - казао је Песков новинарима, пренела је агенција РИА Новости.


Говорећи о дешавањима у Украјини, он је скренуо пажњу на чињеницу да Русија нема територијалне спорове ни са Финском ни са Шведском, док би Украјина потенцијално могла да постане чланица НАТО, а онда би Русија имала територијални спор са државом која је део Алијансе, што доноси огромне ризике за цео континент.

Песков је нагласио да је питање приступања Шведске и Финске НАТО озбиљно и изазива забринутост Русије, која ће веома пажљиво пратити какве ће бити последице приступања Финске и Шведске НАТО у смислу безбедности Русије.

- Пажљиво ћемо пратити шта ће се дешавати, пажљиво пратимо изјаве. Било је изјава шведске стране да та земља неће имати ниједну страну војну базу или систем наоружања на својој територији чак и ако буде чланица Алијансе - додао је Песков.

Он је напоменуо да Кремљ пажљиво прати и анализира ситуацију у вези са изгледима за осигурање безбедности Русије.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".