- Изјава америчког председника Џоа Бајдена од 10. маја о потреби тражења могућности за извоз 20 милиона тона жита из Украјине поклопила се са потписивањем закона о Ленд лизу. Испоставило се да ће Кијев плаћати оружје пшеницом. У ствари, сами Американци провоцирају у Украјини прехрамбену кризу, лишавајући је резерви жита, наводи се у коментару.

Према речима Захарове, САД и ЕУ намеравају да извезу 20 милиона тона жита из Украјине у року од 2,5 месеца, наводно ради слања у афричке и блискоисточне земље како би спречиле прехрамбену кризу.

- Међутим, у стварности, жито се транспортује до складишта у Европи. За испоруку су организоване железничке, друмске и речне руте до одредишта у Немачкој, Пољској, Литванији, Румунији и Бугарској, објаснила је она.

Фото: Профимедиа

 

 

Истовремено, Русија наставља да буде одговоран учесник на глобалном тржишту хране, напоменула је Захарова.

- Намеравамо да наставимо да у доброј вери испуњавамо обавезе из међународних уговора у погледу извоза пољопривредних производа, ђубрива, енергената и других критичних производа. Свесни смо важности оваквих снабдевања за обезбеђивање социо-економске стабилности у разним регионима света“, нагласила је она.

Министарство спољних послова Русије подсетило је да су главни катализатор постојећих негативних трендова на тржишту хране биле антируске санкције Запада, које су довеле до кидања веза у области глобалне логистике и транспортне инфраструктуре.

(Новости)

БОНУС ВИДЕО:

БОРБА ЗА ПОЛОЖАЈ: Жестока битка руских падобранаца са украјинским трупама

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".