Професор Факултета медицинских наука у том граду Дејан Баскић рекао је за Танјуг да најновији подаци истраживања које се спороводи у Крагујевцу показују да је ефективност вакцина смањена када је у питању делта сој, али да вакцине и даље штите од тежих облика болести.

Он је навео да је ово наставак истраживања које је Дом здравља покренуо почетком године у оном тренутку када је кренула и вакцинација. Практично су обухваћени сви осигураници Дома здравља и прате се од марта па до данашњних дана.

"Подаци говоре да имамо све већи број вакцинисаних који се заражавају што је са једне стране очекивано, а оно што је добро је да вакцинисани имају блажу клиничку слику", навео је Баскић додајући да у односу на пролећни талас када је доминирао британски вирус, има много више заражених вакцинисаних особа, око 30 одсто, али напомиње и д аје група вакцинисаних много већа од оне невакцинисаних.

Професор додаје и да делта сој пробија вакцину, али да и даље има три пута више заражених међу невакцинисанима.

“У овом периоду је заражен један одсто вакцинисаних, а 3,3 процента невакцинисаних. Није као што је било, мања је заштита од заражавања, али је и даље три пута мања стопа заражавања него код вакцинисаних. Оно што је добро је да је ефективност вакцина задржана и много је боља када гледамо оболеле, оне који су оболели, не само заразили", навео је Баскић.

Када је у питању процена која вакцина је боља и која боље штити, Баскић наглашава да су све вакцине добре, да су све задржале своју ефективност, као и то да су од самог почетка оне имале различит проценат ефикасности.

Он је подсетио и да када су регистроване вакцине, почетком јануара, Фајзер је регистрован са ефикасношћу од скоро 95 %, а Синофарм са ефективношћу од 80 %.

Он очекује и да ће сви који су се вакцинсали примити и трећу дозу и сматра да је сада право време да се имунитет на тај начин ојача:

"За трећу дозу није касно, али верујем да ће већина која се вакцинисала са две дозе, вакцинисати и са трећом дозом. Право је време јер смо у пику овог таласа и прави је тренутак за трећу дозу, како би се још мало подигао имунитет који се створио током прве и друге вакцине, дакле ту нема дилеме, трећу дозу треба примити ", истакао је професор.

Дом здравја Крагујевац ће наставити да прикупља и бележи податке, а у овом истраживању запослени у Дому здравља учетствују волонтерски и поред великог броја пацијената које имају, истакао је професор Баскић.