Profesor Fakulteta medicinskih nauka u tom gradu Dejan Baskić rekao je za Tanjug da najnoviji podaci istraživanja koje se sporovodi u Kragujevcu pokazuju da je efektivnost vakcina smanjena kada je u pitanju delta soj, ali da vakcine i dalje štite od težih oblika bolesti.

On je naveo da je ovo nastavak istraživanja koje je Dom zdravlja pokrenuo početkom godine u onom trenutku kada je krenula i vakcinacija. Praktično su obuhvaćeni svi osiguranici Doma zdravlja i prate se od marta pa do današnjnih dana.

"Podaci govore da imamo sve veći broj vakcinisanih koji se zaražavaju što je sa jedne strane očekivano, a ono što je dobro je da vakcinisani imaju blažu kliničku sliku", naveo je Baskić dodajući da u odnosu na prolećni talas kada je dominirao britanski virus, ima mnogo više zaraženih vakcinisanih osoba, oko 30 odsto, ali napominje i d aje grupa vakcinisanih mnogo veća od one nevakcinisanih.

Profesor dodaje i da delta soj probija vakcinu, ali da i dalje ima tri puta više zaraženih među nevakcinisanima.

“U ovom periodu je zaražen jedan odsto vakcinisanih, a 3,3 procenta nevakcinisanih. Nije kao što je bilo, manja je zaštita od zaražavanja, ali je i dalje tri puta manja stopa zaražavanja nego kod vakcinisanih. Ono što je dobro je da je efektivnost vakcina zadržana i mnogo je bolja kada gledamo obolele, one koji su oboleli, ne samo zarazili", naveo je Baskić.

Kada je u pitanju procena koja vakcina je bolja i koja bolje štiti, Baskić naglašava da su sve vakcine dobre, da su sve zadržale svoju efektivnost, kao i to da su od samog početka one imale različit procenat efikasnosti.

On je podsetio i da kada su registrovane vakcine, početkom januara, Fajzer je registrovan sa efikasnošću od skoro 95 %, a Sinofarm sa efektivnošću od 80 %.

On očekuje i da će svi koji su se vakcinsali primiti i treću dozu i smatra da je sada pravo vreme da se imunitet na taj način ojača:

"Za treću dozu nije kasno, ali verujem da će većina koja se vakcinisala sa dve doze, vakcinisati i sa trećom dozom. Pravo je vreme jer smo u piku ovog talasa i pravi je trenutak za treću dozu, kako bi se još malo podigao imunitet koji se stvorio tokom prve i druge vakcine, dakle tu nema dileme, treću dozu treba primiti ", istakao je profesor.

Dom zdravja Kragujevac će nastaviti da prikuplja i beleži podatke, a u ovom istraživanju zaposleni u Domu zdravlja učetstvuju volonterski i pored velikog broja pacijenata koje imaju, istakao je profesor Baskić.