- Ако су пропуснице противуставне онда се то јасно каже да не може. Онда Кризни штаб одговара морају рестриктивне мере. Ако не могу ни рестриктивне мере, молим некога да нас опозове, јер немамо више шта да предложимо - рекао је синоћ Кон.


Кон каже да су ковид пропуснице најрационаније као и хитна обавезна вакцинација здравствених радника и запослених у јавним службама које су у контакту са великим бројем.

- Ту нема више преговора - рекао је Кон.

Према његовим речима, најдрастичнији излаз је затварање на десет дана и спречавање свих контаката.

- Нема више времена за премишљање. Вакцинација се мора убрзати. Ако се мере не спроводе, оне се морају санкционисати. И то медицински део Кризног штаба говори месецима. Јавни пренос различитих догадаја показује непоштовање, игнорисање и бојкот мера, и тиме смо били засути цело лето. Више приче нема - закључио је Кон.

Кон је нагласио да је само претходне године умрло више од 10.000 људи због ковида, са или без дијагнозе.

- Коцкамо се са животом. Та ситуација потпуно је неприхватљива са становишта јавног здравља - навео је Кон и додао да је једно време говорио да очекује састанак Кризног штаба и да је схватио да састанка нема.

- Нека опструкција постоји. Тврдим да није у Кризном штабу. А посебно што имам утисак да се медицински део користи као монета за поткусуривање. О неким врстама ковид пропусница говоримо од маја - нагласио је Кон.

Како каже, чврсто као стена стоје иза медицинског дела да је то једина мера у области јавног здравља која може да спречи овако нагло погоршање.

О тим мерама говоримо од самог почетка лета, да је то потребно користити у току лета. Један део тога - пропуснице коришћен је за познате фестивале. Зашто то није заживело, заиста не знам одговор, рекао је Кон.

Каже да мисли да је позиција медицинског дела Кризног штаба дотерана до угла из ког не може овако.

- Зашто је то тако, то ће неко други морати да одговара - каже Кон.

Додаје да је решење у вакцинацији, да исто важи и за прву и за трећу дозу.

- Најважнија од свега је вакцинација младих, јер смо ту озбиљно заказали. Низ земаља које су биле иза нас сада имају вакцинисаност од 80 одсто. Тамо се вакцинишу и млади. То показује да је код нас дубоко присутна идеја да нама вакцина не треба, а то повећава број заражених и долази до пробоја имунитета и код вакцинисаних. И док се пате здравствени радници, неки славе, доказујући, како вакцина није потребна јер, ето, оболевају и вакцинисани - навео је Кон.