Вучић је, на питање да ли ће убрзање евроинтеграција имати посебну цену за Србију, рекао: „ако мислите да сир добијате за џабе, нећете, јер бесплатан стоји само у мишоловци“.

- Али то нису ствари које не знамо. Нико не треба да се прави луд да то није знао, јер је о томе обавештавано милион пута - казао је он.

- Шта мислимо и како да чувамо своју земљу то је друга ствар о чему ћу да разговарам вечерас са председником Евроспког савета Шарлом Мишелом. Потребно је да разговарамо чешће и више, да не постоји од стране ЕУ само порука да су нешто одлучили и да кажу да то мора, а са наше стране да нећемо само паре, већ да имамо и обавезе - поручио је он.

Вучић је рекао да немачки канцелар Олаф Шолц у Србију долази средином идућег месеца, и да ће то бити веома важна посета за нашу земљу.

Изразио је уверење да су Шолц и председник Француске Емануел Макрон о иницијативи убрзања европских интеграција разговарали недавно у Берлину, те да какав год буде предлог ЕУ то бити усаглашено између две највеће земље и двојице кључних лидера.

Фото: Танјуг

 

Осврнуо се на речи Мишела да прети криза намирница, констатацијом да су неки, када је говорио да ће бити глади у свету, рекли да ће то бити случај и у Србији, иако то он није рекао.

- Ово што је рекао Мишел биће глади у свету, много проблема и код нас у Европи, а много већи проблем за нас је колико је решиво питање ко енергената од нафте, преко гаса до електричне енергије. Људи су научили да имамо све и да је обавеза државе да мора да се догоди небитно шта се збива око нас. А збивају се тектонске промене -  додао је он.

Вучић је казао да нас очекује најтежа зима и да је зато важна тесна веза са ЕУ, да можемо да добијемо приступ енергентима.

Истакао да је важан гасни интерконектор са Бугарском, а да ће Србија настојати да свој део уради до краја године и да се нада да ће Бугари завшити свој део до априла или маја. Након тога ћемо имати још један канал за добјање гаса.

- Морамо да размишљамо како ћемо нафту да добијамо, јер власник наше нафтне компаније су руске фирме, а не знамо какав ће бити нови пакет санкција ЕУ. Изузетно је важно да будемо наслоњени на ЕУ - подвукао је он.

Најавио је да ће вечерас, пошто није било посебних захтева од делегације Мишела приредити посебну вечеру током које ће пређело, главно јело и дезерт бити само месо.

- Уз добро српско месо да продискутујемо о свему - закључио је он.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".