Vučić je, na pitanje da li će ubrzanje evrointegracija imati posebnu cenu za Srbiju, rekao: „ako mislite da sir dobijate za džabe, nećete, jer besplatan stoji samo u mišolovci“.

- Ali to nisu stvari koje ne znamo. Niko ne treba da se pravi lud da to nije znao, jer je o tome obaveštavano milion puta - kazao je on.

- Šta mislimo i kako da čuvamo svoju zemlju to je druga stvar o čemu ću da razgovaram večeras sa predsednikom Evrospkog saveta Šarlom Mišelom. Potrebno je da razgovaramo češće i više, da ne postoji od strane EU samo poruka da su nešto odlučili i da kažu da to mora, a sa naše strane da nećemo samo pare, već da imamo i obaveze - poručio je on.

Vučić je rekao da nemački kancelar Olaf Šolc u Srbiju dolazi sredinom idućeg meseca, i da će to biti veoma važna poseta za našu zemlju.

Izrazio je uverenje da su Šolc i predsednik Francuske Emanuel Makron o inicijativi ubrzanja evropskih integracija razgovarali nedavno u Berlinu, te da kakav god bude predlog EU to biti usaglašeno između dve najveće zemlje i dvojice ključnih lidera.

Foto: Tanjug

 

Osvrnuo se na reči Mišela da preti kriza namirnica, konstatacijom da su neki, kada je govorio da će biti gladi u svetu, rekli da će to biti slučaj i u Srbiji, iako to on nije rekao.

- Ovo što je rekao Mišel biće gladi u svetu, mnogo problema i kod nas u Evropi, a mnogo veći problem za nas je koliko je rešivo pitanje ko energenata od nafte, preko gasa do električne energije. LJudi su naučili da imamo sve i da je obaveza države da mora da se dogodi nebitno šta se zbiva oko nas. A zbivaju se tektonske promene -  dodao je on.

Vučić je kazao da nas očekuje najteža zima i da je zato važna tesna veza sa EU, da možemo da dobijemo pristup energentima.

Istakao da je važan gasni interkonektor sa Bugarskom, a da će Srbija nastojati da svoj deo uradi do kraja godine i da se nada da će Bugari zavšiti svoj deo do aprila ili maja. Nakon toga ćemo imati još jedan kanal za dobjanje gasa.

- Moramo da razmišljamo kako ćemo naftu da dobijamo, jer vlasnik naše naftne kompanije su ruske firme, a ne znamo kakav će biti novi paket sankcija EU. Izuzetno je važno da budemo naslonjeni na EU - podvukao je on.

Najavio je da će večeras, pošto nije bilo posebnih zahteva od delegacije Mišela prirediti posebnu večeru tokom koje će pređelo, glavno jelo i dezert biti samo meso.

- Uz dobro srpsko meso da prodiskutujemo o svemu - zaključio je on.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".