Вучић је рекао да је Србија, на почетку процеса дигитализације, пре три, четири године, имала годишњи извоз у том сектору око 500 милиона евра, док је тај извоз сада превазиђен већ у првом кварталу.

- То је огромна и фантастична промена у односу на претходних три или четири године - рекао је Вучић.

Нагласио је да је поносан на те младе људе који развијају ИТ сектор у нашој земљи и истакао да имамо пуно паметних младих људи.

Такође, рекао је да за НТП Београд треба да се гради још једна зграда и да је пре четири године ту било свега двадесетак иновативних компанија, док их сада има око 120.

Вучић и Мишел су посетили Научно-технолошки парк Београд, где ће присуствовати потписивању споразума о заједничком пројекту односно финансирању српске истраживачке и стартап заједнице у укупном износу од 84,5 милиона евра.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

 

Четири компаније које послује у НТП Београд биће финансиране овим средствима, а то су: Charge&Go, Anoris tehnology, Pirate Art i Design.

Разговарао је са власником "Charge&Go" Милошем Костићем који му је представио иновативну платформу која умрежава возаче електричних аутомобила и власнике пуњача.

Помоћу платформе се може управљати енергијом и потрошњом на самим системима станица, као и обавити даљинска повера сваког пуњача.

- Празна вам је батерија и питате се где да пронађте пуњач, како то да обавите и колико то кошта -  рекао је Костић и истакао да преко возачи могу путем једног клика на мобилном телефону да пронађу пуњач, обаве услуге и заврше пут.

Каже да су анимирали различите компаније, на пример Путеве Србије и бензинске станице и да сада имају у својој мрежи 44 јавна пуњача доступна за власнике електричних аутомобила.

Вучић га је питао колико кошта пуњење, а Костић му је рекао:

- То се тренутно мери по минуту, најачи и најбржи су на аутопутевима, на пређених 100 км ако ноћу пуне код куће то износи 1,5 евра, а на аутопуту између четири и пет евра, што је скоро него дупло нижа цена од дизела - навео је он.

Вучић је разговарао и са представницима Анорис технологy, који су објаснили да су направили прву у свету паметну рукавицу за слепе особе.

Захваљујући паметној рукавици Анора коју је развио млади тим компаније Anoris tehnology, слепе и слабовиде особе могу лакше да се оријентишу у простору, да препознају боје, новчанице и објекте, а старатељи или пријатељи да прате њихово кретање.

Вођа тима је рекао да таква рукавица кошта свега 380 евра у Србији и да је то код нас прва модерна технологија за ту намену

Паметна рукавица може да се користи преко мобилног телефона, али и без њега.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".