Премор тела се најчешће приписује претераној анксиозности, нападима панике, претеривању у кофеину и одређеним лековима. Међутим, према речима лекара најопаснији узрок јутарње дрхтавице је низак шећер у крви. Због тога би према саветима лекара требало и проверити крвну слику.

Стручњаци истичу да ако се не лечи, тачније регулише, низак ниво шећера може да доведе до коме, па и смрти.

Хипогликемија доводи до поремећаја у раду мозга, јер је глукоза главни извор исхране за овај орган и важан извор енергије неопходне за нормално функционисање организма.

Постоји неколико разлога зашто ниво шећера у крви пада знатно испод нормалних вредности. Врло често је реч о нуспојави лекова који се користе за лечење дијабетеса.

У случајевима "теже", односно животно опасне хипогликемије, манифестују се конфузија, губитак координације, нејасан говор и замагљен вид.

Ако примећујете јутарњу дрхтавицу, лекари саветују да попијете безалкохолно пиће са шећером или воћни сок, или да поједете неки слаткиш како бисте видели да ли се стање побољшало или не. Ако је дрхтавица учестала, требало би да се обратите лекару и проверите ниво шећера у крви.

Поред дрхтавице, још неки симптоми сигнализирају на хипогликемију, попут неправилног откуцаја срца, глади или мучнине, бледила, учесталог замора, раздражљивости или утрнулости усана, језика или образа.

(Курир)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".