Да ли су утемељена упозорења попут: "Затвори прозор! Промаја је и сви ћемо се прехладити!" Лекари кажу да се не разбољевамо због промаје, већ због вируса.

Ипак додају да изложеност промаји утиче на наш организам тако што се на нашој кожи и испод ње одвијају процеси који могу резултирати цурењем носа или укоченим вратом.

Промаја је повезана са тзв. индексом хлађења, односно субјективним осећајем ветровитог времена на кожи. Што је већа брзина ветра, то је осећај температуре нижи - односно расхлађивање је брже.

- Када је температура минус 5 степени Целзијусових, а ви сте негде напољу и не дува ветар, ваше тело загрева танак слој ваздуха близу коже - појаснио је немачки оториноларинголог Томас Дајтмер, члан немачког удружења за оториноларингологију, хирургију главе и врата.

Фото: Профимедиа

 

Попут мокрог одела у хладној води

Тај танки слој ваздуха изолује вас од хладноће. Али хладан ветар који дува по вашем телу растерује ту топлину. Што јаче дува, тело брже губи топлину и почињете осећати хладноћу. Тај се учинак појачава ако вам је кожа мокра, нпр. од зноја, јер ваздух који струји утиче на брже испаравање влаге те тако брже "односи" топлину из тела - него ваздух који мирује.

Када се површина вашег тела расхлади на хладном ваздуху, који осећамо као промаја, крвне жиле се сужавају. Смањујући проток крви да би се смањио губитак топлине из крви. То може утицати и на слузницу носа и грла. Промаја делује тако што их исушује, ослабљујући њихову одбрану те вас чини осетљивијим на вирусе прехладе, појаснио је др Дајтмер.

Али ако сте здрави, нећете се разболети само зато што сте били изложени промаји. Др Михаел Дег, члан немачког удружења оториноларинголога (БВХНО), спомиње још једну могућу последицу промаје: укоченост врата, посебно када је топло време.

- Ако вам је вруће и седите испред вентилатора или врло близу клима-уређаја или отворите прозор док путујете аутомобилом, ваздух који дува преко ваше топле и врло често ознојене коже у неким случајевима може резултирати напетошћу у подручју врата -  тврди Дег. Додаје да тело својом температуром увек настоји да се прилагоди околностима из непосредне околине.

- На површини наше коже налазе се рецептори који мере температуру коже - објашњава Дег. "Проблем са благом промајом је у томе што је разлика у температури врло мала па терморецептори не успевају да је детектују."

Тако се кожа хлади, али тело не реагује довољно брзо, што може утицати на сужавање крвних жила у пределу врата и последично довести до напетости мишића који се налазе испод.

Фото: Профимедиа

 

И што онда учинити да вас "промаја не убије"?

Пре свега, укључите вентилаторе по врло топлом времену само накратко и пазите да вам не буду преблизу.

Да се не бисте расхладили од испаравања воде на кожи након пливања, одмах скините мокри купаћи костим.

И премда би могло да вам годи кад бисте у потпуности отворили прозоре аутомобила у ком се возите, а притом сте и ознојени - боље немојте.

Ако користите клима уређај, немојте допустити да вентилација дува право у вас.

Слободно проветравајте просторије и зими, када је напољу врло хладно. Ако сте здрави стручњаци препоручују да широм отворите прозоре на неколико минута како бисте омогућили улазак свежег ваздуха у просторију. Ако вам је притом хладно због ветра, обуците накратко још један слој топле одеће или једноставно привремено изађите из просторије.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".