Premor tela se najčešće pripisuje preteranoj anksioznosti, napadima panike, preterivanju u kofeinu i određenim lekovima. Međutim, prema rečima lekara najopasniji uzrok jutarnje drhtavice je nizak šećer u krvi. Zbog toga bi prema savetima lekara trebalo i proveriti krvnu sliku.

Stručnjaci ističu da ako se ne leči, tačnije reguliše, nizak nivo šećera može da dovede do kome, pa i smrti.

Hipoglikemija dovodi do poremećaja u radu mozga, jer je glukoza glavni izvor ishrane za ovaj organ i važan izvor energije neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Postoji nekoliko razloga zašto nivo šećera u krvi pada znatno ispod normalnih vrednosti. Vrlo često je reč o nuspojavi lekova koji se koriste za lečenje dijabetesa.

U slučajevima "teže", odnosno životno opasne hipoglikemije, manifestuju se konfuzija, gubitak koordinacije, nejasan govor i zamagljen vid.

Ako primećujete jutarnju drhtavicu, lekari savetuju da popijete bezalkoholno piće sa šećerom ili voćni sok, ili da pojedete neki slatkiš kako biste videli da li se stanje poboljšalo ili ne. Ako je drhtavica učestala, trebalo bi da se obratite lekaru i proverite nivo šećera u krvi.

Pored drhtavice, još neki simptomi signaliziraju na hipoglikemiju, poput nepravilnog otkucaja srca, gladi ili mučnine, bledila, učestalog zamora, razdražljivosti ili utrnulosti usana, jezika ili obraza.

(Kurir)

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".