Зајегановић је за Танјуг рекла да је оптималан обухват вакцинама око 95 посто и указала да је то изузетно важно због морбила, које се интензивно преносе.


- Обухват је пао, зависно од тога која је вакцина у питању, на 80, 75 или 85 одсто - рекла је Зајегановић, која је истакла и да редовна имунизација у Србији никад није прекидана.

На питање да ли нам прети епидемија малих богиња, она је рекла да смањење обухвата један од важних предуслова који може да доведе до пандемије, али је нагласила да није време за панику, него за акцију.

- Морамо да реагујемо сви, пре свега здравствени систем - поручила је Зајегановић.

Она је додала да су врата Домова здравља широм отворена свим родитељима чија су деца пропустила вакцинацију.

Зајегановић је рекла да се може очекивати интензивирање респираторних инфекција на јесен и да је зато ово идеалан период да се интензивира вакцинација и надокнади пропуштено у пертходне две године.

Она је навела да деца у првим годинама живота добијају 11 различитих вакцина, које су појединачне или комбоиноване, а које су утицале на то да се на глобалном нивоу смањи смртност, али и компликације које су ове болести изазивале.

Указала је и да је у Украјини од септембра 2021. године присутна епидемија полиомијелитиса и да је сада, за разлику од времена пре кризе, повећан ризик од преноса.

Зајегановић је упозорила и да постоји опасност од тога да се та епидемија прелије у земље које имају мали обухват вакцинацијом.

- Вакцина пружа 99 одсто заштиту од полија, а земље као што су Румунија, Бугарска и Молдавија имају мањи обухват, и за њих је већи проблем да дође до преливања - рекла је Зајегиновић и позвала родитеље да вакцинишу децу у овом периоду.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".