Намењен је за уништавање људства, неоклопних возила и оклопних транспортера у зони концентрације, артиљеријских и минобацачких батерија, командних места и других циљева.

Фото:Јутјуб принтскрин/Armies Power

 

Усвојен 1963. године. Калибар пројектила - 122 мм. Број граната за испаљивање у пакету: 40 комада. Максимални домет гађања циља је до 20,4 км. Артиљеријска јединица је монтирана на модификоване типове камионских шасија фамилије „ Урал-375 “ или „ Урал-4320 “, у зависности од модификације. Модификација "Град-1" је монтирана на " ЗИЛ-131 ". Брзина кретања борбених возила је 75-90 км/х. Систем укључује комплекс аутоматизованог управљања ватром „Виваријум“.

Фото:Јутјуб принтскрин/Armies Power

 

Трочлана посада може разместити систем и припремити га за дејство у року од 3 минута. Посада може лансирати ракете директно из кабине или са одстојања од возила, помоћу ручног окидача који се налази на крају кабла дужине 64 метара. Свих 40 ракета може бити испаљено за нешто мање од 20 секунди, али могу бити испаљиване и појединачно или у мањим групама у интервалима од неколико секунди. Панорамски телескоп ПГ-1M са К-1 колиматором се може користити за нишањење. БМ-21 се може може склопити и припремити за покрет за свега 2 минута, у случају да буде угрожен од противничке ватре. Пуњење се врши ручно у року од 10 минута.

Фото:Јутјуб принтскрин/Armies Power

 

МАСОВНА ПРОИЗВОДЊА

Серијска производња борбених возила БМ-21 покренута је у фабрици Лењин у Перму и настављена је до 1988. године. Током серијске производње, Совјетској војсци је испоручено само 6536 борбених возила. За извоз је направљено још најмање 646. До 1995. године, након завршетка масовне производње, више од 2000 борбених возила БМ-21 било је у употреби у 50 земаља света. НПО Сплав се бавио производњом ракета, укупно је испаљено више од 3 милиона различитих ракета.

Фото:Јутјуб принтскрин/Armies Power

 

Борбена употреба

Фото:Јутјуб принтскрин/Armies Power

 

Гранични сукоб на острву Дамански је прва борбена употреба БМ-21 Град. Користиле су га совјетске трупе .

Авганистански рат (1979 - 1989) - користиле су совјетске трупе.
Карабашки сукоб – користио их је Азербејџан током гранатирања насеља и инфраструктуре Нагорно-Карабаха.
Први чеченски рат - користиле су га руске трупе . Чеченски борци су заробили 16 борбених возила БМ-21 и око 1.000 НУРС- а и употребили их против руских трупа.
Други чеченски рат - користиле су га руске трупе.
Рат у Јужној Осетији, 2008
Грађански рат у Либији.
Грађански рат у Сирији.
Оружани сукоб у источној Украјини (2014) - користе га обе стране.
Активно се користи у Анголи, Сомалији и у другим оружаним сукобима.

БОНУС ВИДЕО:

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".