Састављање листе најпаметнијих људи који су икада живели заправо уопште није паметно. 

Интелигенција се може мерити на различите начине. Неки верују у тестове интелигенције, други више пажње придају емоционалној или социјалној интелигенцији. Такође, има нешто и у достигнућима. Бити интелигентан није исто што и користити ту интелигенцију да створиш нешто што нико други није, унапредиш човечанство,  будеш “паметнији од свих”…

Многи људи не испуне свој потенцијал. Истина је и да предрасуде и недостатак могућности спрече неке бриљантне људе да остваре свој пуни потенцијал и буду препознати као генији, пише портал Биг тхинк.

Ипак, користићи све критеријуме који су на располагању направљена је листа најпаметнијих људи у историји.

Напомена: Иако је IQ тестирање развијено тек почетком 20. века накнадне студија су процењивале IQ неких значајних људи из прошлости. Генерално, свако ко на тестирању има IQ изнад 140 се сматра генијем.

Ево листе:

24. Вилијам Сидис (1898-1944) 

Америчко чудо од детета, чији је ИQ наводно био између 250-300, можда највиши икада измерен. Имао је изванредне способности у математици, уписао је Харвард са 11 година и тврдио је да зна 40 језика. Професори су предвиђали да ће млади Сидис постати највец́и математичар 20. века. Међутим, Вилијам се као одрастао сломио, бавио се услужним пословима и имао проблема са законом.

Фото: Википедија

 

23. Џудит Полгар (р. 1976) 

Мађарска шаховска велемајсторица која се сматра најбољом шахисткињом свих времена. Оборила је рекорд светског шампиона у шаху Бобија Фишера и постала велемајстор са 15 година. Њен IQ је забележен као 170.

22. Филип Емагвали (р. 1954.) 

Нигеријски проналазач и научник, наводно са ИQ од 190, проглашен за “највећег афричког научника свих времена“.

21. Теренс Тао (р. 1975) 

Кинез, рођен у Аустралији, некадашње је чудо од детета чији се IQ резултати крећу од 220-230. Тренутно је професор математике на Калифорнијском универзитету у Лос Анђелесу.

20. Клеопатра (68-30 п.н.е.) 

Као последњи фараон птолемејског Египта владала је земљом скоро тридесет година. Течно је говорила пет језика и имала је IQ од око 180. Клеопатра је такође била позната по везама са Јулијем Цезаром и Марком Антонијем.

Фото: Профимедиа

 

19. Сриниваса Раманујан (1887-1920)

Индијски математичар који је дао велики допринос у областима као што су теорија бројева, континуирани разломци и бесконачни низови, упркос томе што није имао никакво формално образовање из математике. Његов процењени коефицијент интелигенције био је 185.

18. Гари Каспаров (р. 1963)

Јерменски Јеврејин, многи га сматрају највећим шахистом свих времена, са коефицијентом интелигенције који је наводно био 190. Био је играч број један на свету скоро две деценије, освајајући први пут светско првенство са само 22 године.

17. Аријабхата (476—55) 

Вероватно најранији индијски математичар и астроном. Он је израчунао вредност броја π (пи) и развио употребу нуле.

16. Волтер (1694 – 1778)

“Волтер” је заправо био његов псеудоним пошто је рођен као Франсоа-Мари Аруе. Водећа личност француског просветитељства са коефицијентом интелигенције од 190 до 200. Био је духовит писац, историчар и филозоф. 

Фото: Википедија

 

15. Хипатија (350-70 - 415) 

Грчки астроном, филозофкиња и математичарка која је живела у Египту и касније у Источном Римском Царству. Била је прва жена математичар за коју знамо, са процењеним IQ од 170-190. Оптужена је за вештичарење и брутално убијена од стране групе хришћанских фанатика.

14. Јохан Гете (1749-1832) 

Немачки ерудита са запаженим достигнућима у науци, сматран једним од највећих талената у западној књижевности. Његов пројектовани коефицијент интелигенције био је 213.

13. Авицена звани Ибн Сина (980 – 1037) 

Персијски ерудита који се сматра једним од најважнијих мислилаца златног доба ислама. Писао је о филозофији, медицини, астрономији, алхемији, логици, математици, физици, психологији и другим предметима. Посебно је познат по свом раду на аристотеловској филозофији и својим медицинским књигама које су постале стандард на средњовековним универзитетима.

12. Галилео Галилеј (1564-1642) 

Један од најзначајнијих научних хероја свих времена. Да је значајан допринос у разним областима, од астрономије преко физике до математике и филозофије. Због залагања за хелиоцентризам тј. теорију да се Земља окреће око Сунца, а не обрнуто, римска инквизиција га је означила као јеретика. Његов IQ опсег: 180-200.

11. Готфрид Вилхелм Лајбниц (1646-1716)

Још један немачки ердита – филозоф и математичар који је најпознатији по инфинитензималном рачуну. Његов филозофски рад је познат по закључку да смо живели у најбољем могућем универзуму који је Бог могао да створи. Лајбницове процене коефицијента интелигенције крећу се од 182 до 205.

10.Никола Тесла (1856-1943) 

Проналазач и футуриста, познат по наизменичној струји, Теслином калему, бежичном преносу енергије, “зраку смрти“, као и по предвиђању паметних телефона, дронова и других технологија. Процењени IQ - 195.

Фото: Kreativne ideje/Discovery Channel

 

9. Сатиендра Нат Бозе (1894-1974) 

Индијски физичар чији је бриљантан рад на квантној механици са Албертом Ајнштајном резултирао Бозе-Ајнштајн статистиком. Хипотетичка елементарна честица бозон је добила назив по њему.

8. Марија Кири (1867-1934) 

Пољска физичарка и хемичарка. Била је прва жена која је добила Нобелову награду и то два пута. Развила је теорију радиоактивности (сковала тај термин) и открила два елемента (полонијум и радијум). Њен процењени IQ је био 180-200.

7. Конфучије (551. п. н. е. – 479. п. н. е.)

Утицајан кинески филозоф и учитељ, познат по популарним афоризмима. Његова морална и политичка учења имала су дубок утицај широм источне Азије. Неки новији научници тврде да је много тога што знамо о Конфучију мит.

6. Алберт Ајнштајн (1879-1955) 

Вероватно најпознатији научник који је икада живео. Ајнштајн је развио општу теорију релативности, добио Нобелову награду за физику 1921. године и имао револуционарни утицај на науку. Његов IQ је процењен на негде између 160-190.

5. Вилијам Шекспир (1564-1616) 

Сматра се највећим писцем на енглеском језику и једним од најпопуларнијих и најцењенијих светских драмских писаца. Са приближним коефицијентом интелигенције од 210, Шекспир је писао класичне драме које се и данас изводе као што су “Ромео и Јулија”, “Хамлет” и “Макбет”.

Фото: Википедија

 

3-4. Платон (427 – 347 п.н.е) и Аристотел (384 – 322 п.н.е) 

Грчки филозофи који су имали велики научни утицај на средњи век. Платон је био кључна личност западне науке, математике и филозофије, написавши низ познатих дела попут “Републике”. Аристотел је био Платонов ученик, јер је био део Платонове Атинске академије више од 20 година. Аристотел је имао велики утицај на развој западне филозофије и науке, пишући о физици, биологији, метафизици, логици, позоришту, естетици и другим темама. Коефицијент интелигенције грчких мислилаца је пројектован на 180-190.

2. Сер Исак Њутн (1642-1726) 

Енглески физичар и математичар најпознатији по откривању гравитације. Један од најславнијих и најутицајнијих научника свих времена, Њутн је имао процењени IQ од 193. Његова књига “Philosophia Naturalis Principia Mathematica” била је темељни текст класичне механике и утицала је на научну мисао преко 300 година.

1. Леонардо да Винчи (1452-1519) 

Италијански ренесансни човек који се истакао у разним областима - од науке, преко сликарства и скулптуре, до изума. Његова слика “Мона Лиза” је вероватно најпознатије уметничко дело на свету. Коефицијент интелигенције човека који је био можда најталентованија особа икада био око 200.

Фото: Јутјуб принтскрин/People Who Changed the World

 

(Историјски забавник)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".