Бројне љубави, растанци, љубавници мењали су се готово свако мало ... животна трагедија. Бурни живот Мата Хари, најпознатије жене у историји, какав заправо никада није била, прича је о интелигентној и еманципованој жени за своје време. Жена која није марила за морална ограничења Belle Epokue.

- Мата Хари - заводница зависна од луксуза, секса и публицитета

- Њен високо еротски плес, током којег она постепено открива своје чари, освојио је срца париске елите, укључујући представнике света француске политике и дипломатије

- Мата је ушла у бројне романсе са припадницима ове елите, а њена слава коначно је почела да узнемирава мушкарце који су јој до сада били поштоваоци.

- Имала је слабост ка официрским униформама, била је зависна од новца и публицитета, али нису одлучили како се завршила њена изванредна прича.

- Шта се с њом догодило, коначно је одлучио Матин начин живота, контроверзан са друштвеног становишта - неморал у то време имао је кратак живот.

Фото: Википедија

 

Независна, интелигентна жена, која тежи да обезбеди висок животни стандард, којој сопствена сексуалност није терет, већ алат за постизање циљева, није живела лако у свету у којем доминирају мушкарци. У свету којим управљају закони које су они успоставили, пре или касније је осуђено на пропаст. На крају крајева, предрасуде тог доба ће увек превладати. Непридржавање важећих социјалних норми има страшне последице.

То је био случај са Матом Хари. Њен контроверзни, са социјалне тачке гледишта, начин живота коначно је одлучио шта ће јој се догодило. Што је особа познатија, то је суд о њој оштрији. Оно што је у почетку привлачило, временом се претворило у терет. Нико не воли да осуђује себе. Кривећи их за своје грешке и чинећи их одговорним за њих. На крају крајева, наше привремене слабости резултат су понашања других, а не нас самих.

То су била правила која су управљала друштвом у којем је Мата Хари, заправо Маргарет Гертруида Зелле, рођена 1876. године у Лееувардену у Холандији, могла да живи. Ево њене приче.

Афера са директором школе, брзо венчање са војником

Мата Хари потиче из богате породице произвођача шешира и ћебади. Након банкрота породичног посла, родитељи се разводе, а убрзо и мајка умире. Након што се оцу Адама Зелле одузму родитељска права, Маргерет преузима њен стриц, богати трговац Ла Хаиеом.

Стриц њу смешта у једно од најексклузивнијих пансиона у околини Леидеа, где се припрема за професију учитеља. Са 18 година Маргарета улази у везу са директором школе и избацују је из исте. Убрзо након тога, у доби од 18 година, удаје се за Мек Леода, Шкота, капетана холандске војске, с којим одлази на Јаву, која је тада била холандска колонија. Мак Леод постаје командант гарнизона у Малаги.

Фото: Википедија

 

Према тадашњим обичајима, Маргарета се облачи попут локалних жена и учи језик и плес острвљана. У брак је родила двоје деце, ћерке Луису-Џеан и сина Норманд-Џон-а. Драма тровања деце под мистериозним околностима, а преживела је само ћерка, Мата Хари одлучује да свој тадашњи брак оконча.

Маргарета се враћа у Европу и 1902. године у Ла Хаие-у добија развод, старатељство над ћерком и алиментацију, која јој, међутим, никада неће бити исплаћена. Немајући довољно средстава за живот, губи старатељство над ћерком, иако неки историчари тврде да је њен бивши супруг киднаповао ћерку. Са 27 година, Маргарета стиже у Париз у доба Белле Епокуе 1903. Као Лејди Мак Леод.

Каријера еротске плесачице

1905. ради у "Nouveau Cirkue", где започиње њена каријера еротске и егзотичне плесачице. У ствари, њен први успех, који је започео њену славу, био је 13. марта 1905. године на посебно припремљеној сцени у музеју Гуимет. Емили Гуимет, оснивач музеја и страствени оријенталиста, нуди Маргерити перформанс у музејској библиотеци, трансформисаној у то време у хиндуистичку палату.
 

Фото: Википедија

 

Као Мата Хари, што на малајском значи "Око дана", Маргерита се представља као јаванска принцеза, изводећи егзотични, али високо еротски плес, током којег постепено открива своје чари. Висока, витка, згодна, оријенталне лепоте, продорних тамних очију и страствених усана, Мата осваја срца окупљене публике коју чине париска елита, укључујући представнике света француске политике и дипломатије, као и амбасадор Јапана и Немачке у Француској. Промоција културног наслеђа Јаве била је оправдање за извођење таквог неморалног плеса, а његова успешна прича води се од Олимпије у Паризу кроз најважније европске салоне и позоришта. Њени француски љубавници су били неколико заменика, министар, дипломате и високи официри. На немачкој страни, између осталих постаје и њен љубавник војвода од Брунсвика, префект берлинске полиције, и сам Кронпринз Виллиам.

Период највеће славе Мата Харија био је 1910-1911. 1910. године је најплаћенија плесачица у Европи. Истовремено, она постаје симбол модерне жене која се не стиди своје голотиње. А ово је против моралне етике 19. века. Њени наступи изазивају велико интересовање, а новинари пишу о њеном крзну, накиту и љубавницима. Афера са немачким поручником Алфредом Киепертом, који је њен љубавник, кошта је великог дела богатства.

Фото: Википедија

 

Између Берлина и Париза

Бронзани брус са драгуљима штитио је њене дојке и то је била трајна одлика њене сценске одеће за коју тврди да скрива ожиљке које су остале на брадавицама љубоморног љубавника. У ствари, на овај начин маскира мало попрсје.

Избијање рата затиче је у Берлину, а објава рата Француској од стране Немачке онемогућава повратак у Париз. Одлази у Холандију. 1915. године продаје своју луксузну вилу у Неуиллиу близу Париза и стиче скромну кућу у Ла Хаиеу. Исте године, преко Лондона, где је изазвала интерес британске обавештајне службе на својим путовањима између страна у сукобу, вратила се у Париз. Међутим, ово више није Париз пре избијања рата. Млади плесачи успешно узурпирају егзотични плес, а Мата, која се приближила 40-ој години и већ помало корпулентна, нема шансе да се такмичи са њима. Међутим, успева да унесе елементе свог плеса у балет и на кратко враћа популарност.

1916. је Матина љубав , као у њеном случају пролазна, према руском пилоту Вадиму Маслову. Посећује га у војној болници у Вителу. На њену несрећу, тајни аеродром за бомбардере налазио се у оближњем граду Контрекевилле. Ово покреће сумње Георгеса Ладоука, шефа обавештајних служби. Пошто не налази ништа што би инкриминирало Мат Хари, он одлучује да прибегне превари и нуди јој плаћену сарадњу. Њен задатак ће бити добијање информација од високо рангиране немачке војске стациониране у Белгији.

Мата Хари, која практично више нема финансија, пристаје на понуду. Исте године је у Фалмоуту (Велика Британија) ухапшена од Шкота, али пуштена после интервенције самог Ладоук-а, који предлаже Енглезима да Мата Хари врате у Шпанију, надајући се да ће у Мадриду, седишту опсежне немачке обавештајне агенције , бити је лакше изложити као двоструког агента.

Фото: Википедија

 

Осуђена на смрт

Мата Хари улази у аферу са немачким мајором Каллеом, који брзо схвати да можда ради за француску обавештајну службу и који ће касније Французима подметнути измишљене доказе (мада не и очигледне) своје сарадње са немачком обавештајном службом. Веза се брзо завршава и Мата Хари се враћа у Париз 1917. године.

Опет пех у животу. 1917. година била је година огромних губитака међу људима на фронту, избили су бројни нереди међу војницима и многи случајеви одбијања официра да се повинују наређењима.

Војни морал је драматично низак. Јавност је неповерљива и свуда види шпијуне. Мата Хари је ухапшена и затворена. Упркос недостатку необоривих доказа и сведочење официра и бивших љубавника, након само дводневног суђења, војни суд проглашава Мату Харија кривом за издају и осуђује је на смрт.

Фото: Википедија

 

Последњи плес

15. октобра 1917. године, у тврђави у Винценнес-у, Мата Хари стоји испред стрељачког вода у елегантној крзненој хаљини и капуту преко рамена. Не глави јој је био гламурозни шешир. Одбија да стави повез на очи и каже војницима који стоје на удаљености од 10 метара да им опрашта јер не знају шта раде. Такође им шаље пољубац за растанак. Кад је стрељачки вод кренуо да пуни пиштоље, викала је: "Какав необичан обичај за Французе да ујутру пуцају у људе прво". Свој последњи плес изводи под кишом метака.

Мата Хари је имала слабост на официрске униформе, била је зависна од новца, секса и јавности, али је никада нису занимали политика и рат. Провалили су у њен живот и одлучили о њеној судбини. На њега су утицали њен начин живота, честа путовања и мишљење људождера. Изгубила је потребу за луксузом и задовољењем својих маштарија. Њена слава коначно је почела да узнемирава оне мушкарце који су јој били обожаваоци до сада. Била је савршен кандидат за улогу шпијуна.

Упркос чињеници да је прихватила понуду за сарадњу са француским обавештајним службама, од ње никада нису добили никакве информације, ни једна страна. Било је немогуће из пуког незнања. А војсци и друштву био је потребан пример ефикасности војске у борби против непријатеља, као и жртва на којој би испразнили своју социјалну фрустрацију због неуспеха на бојном пољу. Дајте вам охрабрење и веру.

Пресуда у овом случају једна је од најмрачнијих у историји француског правосуђа.

Нема сумње да је било доказа који недвојбено доказују да је Мата Хари била крива, француски министар правде 2001. не би одбио захтев адвоката Тибаулт де Монтбриал који заступа Мати Хари и власти њеног родног града Лееуварден у вези са ревизијом суђења.

(Ало)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".