Јутарњи оброк обезбеђује енергију за цео дан, а може и да помогне при смањивању масних наслага на стомаку, као и у поправљању имунитета што је вероватно главна компонента дугог и здравог живота.

Сузана Мушат Џоунс, једна од најстаријих жена на свету, максимално је искористила бенефите доручка. Сматрала је да је дуговала своју дуговечност одређеној врсти хране коју је јела свакодневно.

Разлог због ког је Џоунс доживела 116 година јесте тај што је сваки дан јела сланину.

Фото: В. Данилов

 

 

Сузана је рођена у јулу 1899. године, а преминула је 2016. године, само неколико месеци пре свог 117. рођендана. Њена јутарња рутина је одувек била иста, пише Eatthis.

Пробудила би се око пола 10 и доручковала би до пола 11. Свако јутро би јела исти доручак који се састојао од кајгане и сланине.

Њена сестричина Луис је рекла да би "тетка могла да једе сланинину по цео дан".

Не можемо да јој замеримо, сланина је укусна месна прерађевина коју можемо да једемо припремљену на разне начине, у зависности од тога да ли волимо да је једемо сушену или пржену, а такође је и добар додатак свим рецептима.

Али колико год да је укусна, многи од нас не могу да замисле да је једу баш свако јутро јер спада у јачу храну. Међутим, клиника из Кливленда каже да сланина заправо има доста нутритивних вредности због којих би могли да размислимо о томе да почнемо да је конзумирамо свако јутро.

Фото: Профимедиа

 

 

Једна порција сланине има отприлике 20 грама протеина, а такође садржи и комплекс витамина Б који помаже у превенцији инфекција и чини наше ћелије здравијим.

Такође, овај комплекс витамина помаже многим ензимима да функционишу исправно, укључујући и отпуштање енергије из угљених хидрата и масти, и стварање здравих амино-киселина које учествују у стварању протеина.

Витамин Б такође помаже у преношењу кисеоника и енергетски пуних нутритивних састојака по целом телу.

Кливлендска клиника такође напомиње да се у сланини од свињетине налази селенијум, минерал који активира одређене протеине који су повезани са спречавањем рака, а сланина још садржи и фину количину цинка који помаже у контроли гена.

Иначе, Џоунс је после доручка обично имала још два оброка.

За ручак би јела воће, а вечерала би око пола шест предвече и за тај оброк би углавном појела месо, поврће и кромпир.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".