Ово је пет разлога зашто је млади лук добро јести сваки дан:

Штити срце

Пун је антиоксиданса који штити ћелије у телу од оштећења директним деловањем слободних радикала. Уз то, млади лук држи крвни притисак у границама нормале и смањује ризик од стварања угрушака.

Фото: Профимедиа

 

Добар је за вид

Штити од упала и смањује ризик од болести мрежњаче. Садржи витамин А који је важан за производњу протеина у очима, заслужног за добар вид. Људи којима недостаје овог витамина могу патити од ноћног слепила и других поремећаја. Један лук садржи око 3 посто дневних потреба за витамином А.

Јача кости

Витамин Ц и К којима млади лук обилује, добри су за заштиту костију. Само један лук садржи око 20 посто препоручене дозе витамина К и око 2 посто витамина Ц. И један и други важни су са густоћу и чврстоћу костију. Недостатак ових витамина повећава шансу за развој остеопорозе и ломове.

Фото: Профимедиа

 

Снижава холестерол

Посебно његов зелени део који неки људи бацају, а боље би било да га поједу. Осим што снижава ниво лошег холестерола у крви, помаже и у регулисању нивоа шећера.

За лепшу кожу

Помаже телу у производњи колагена који је важан за лепу, здраву и затегнуту кожу. Колаген је заслужан за успоравање настанка бора на лицу и налази се у многим кремама.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".