Већина дама посеже за многобројним препаратима за негу косе, а није ни свесна да се решење налази и у правилној исхрани.

Фото: Профимедиа

 

- На квалитет косе утичу многи фактори, на пример животне навике, исхрана али и генетика. Колико је битна спољна нега, толико је битно и она нега која долази изнутра, тачније оно што једемо - каже нутриционисткиња Јована Вучелић и открива које намирнице (и зашто) треба уврстити у исхрану, уколико желимо лепу косу:

Пилетина

Наша коса садржи протеин - кератин, а он се у одређеној мери састоји од цистеина. Цистеин даје коси структуру и јача је, па се зато препоручују намирнице које га садрже, као што је и пилетина.

Фото: Профимедиа

 

Риба

Осим што је добра за косу, конзумација рибе је генерално добра за наш организам. Омега-3 масне киселине су веома важне за наше тело, тако да је добро уврстити масне рибе попут лососа, скуше, пастрмке, сардине...

Бобичасто воће

Антиоксиданси штите косу од оштећења, па тако воће попут малине, рибизле, боровнице, јагоде и купине, утичу на поправљање њеног квалитета.

Фото: Катарина Михајловић

 

Орашасти плодови

Већ смо рекли да су здраве масти неопходне за наш организам (и косу), а поред рибе, здравих масти има и у орашастим плодовима, поготово бадемима и орасима.

Шаргарепа

Обилује витаминима који су значајни за косу, а то су А, К, Ц, Б6, Б1, Б3. Осим тога, садржи и минерале попут калијума и фосфора, који су добри не само за косу, већ и за кожу и нокте.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".