- Ово посебно важи за брзу пругу Београд - Нови Сад, где возови саобраћају великом брзином и где нису предвиђена никаква укрштања пруге и пута, нити било каква непредвиђена заустављања воза током вожње - саопштено је из железнице.


У железничком стајалишту Тошин бунар, у Београду, у петак је сачуван живот једне жене, само захваљујући присебности и брзој реакцији присутних особа, наведено је у саопштењу.



Једна женска особа кренула је да прелази преко колосека у Тошином бунару са торбом у рукама, али није могла да се попне на перон и други људи помогли су јој да се склони са пруге свега неколико секунди пре него што је наишао брзи воз ''Соко'', који између Београда и Новог Сада саобраћа брзином од 200 километара на сат.

Овај случај забележиле су сигурносне камере "Инфраструктуре железнице Србије“.

- Воз који саобраћа брзином од 200 км/сат не може тренутно да се заустави чак и када машиновођа опази некога на прузи, нити може да скрене са пруге. Особе које на овај начин непромишљено и неодговорно крену да прелазе преко шина готово увек погину на лицу места. Да не говоримо о томе да то може при великој брзини да се угрози и безбедност путничког воза и свих путника у њему - навели су у саопштењу.

Од 1. маја брзом пругом између Београда и Новог Сада возови ће свакодневно саобраћати 64 пута, од чега "Соко“ који нигде не стаје и вози 200 км/сат чак 27 пута.

- Инфраструктура железнице Србије“ зато поново упозорава, апелује и моли да се сви придржавају прописа, посебно на брзој прузи, да се не прелази и не претрчава преко шина, да се поштују ознаке дуж пруге, да се брза пруга прелази кроз потходнике, подвожање или надвожњаке, и да ни једна журба, ни један разлог не буду пречи од људског живота.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".