Најпознатија креација Калашњикова (1919-2013), наравно, управо је јуришна пушка АК-47, која се често назива по њему. Реч је о једној од најпознатијих и најраширенијих пушака на свету.

Михаил Калашњиков био је двостуки Херој социјалистичког рада и Херој Руске Федерације. Године 1999. добио је чин генерал-лајтнанта у војсци Руске Федерације.

Рођен је 10. новембра 1919. године у селу Курји у Алтајском крају, а каријеру је започео у железници као обичан радник, са 17 година, што му је пружило прилику да научи пуно о механици. Године 1938. регрутован је у Црвену армију и служио је као командир тенка у првим месецима Великог отаџбинског рата. Октобра 1941. је тешко рањен у борби, и послат кући са фронта.

Са свега 23 години старости, без икаквог образовања осим 4 разреда школе, почео је да ради у фабрици као саветник првог конструктора оружја и комсомолски активиста, и ускоро је почео да ради у Московском авијацијском институту. Док је радио тамо, Калашњиков је произвео велик број иновација за тенкове, авионе, бродове и хеликоптере укључујући механизам који би бројао број испаљених хитаца. Своjе иновације, је нудио на састанцима као активни члан комсомола и комуниста. У року од пар година је унапређен на место као секретар Комсомолске организације.

Године 1947. велики колектив руских и немачких (углавном заробљених после рата) конструктора дизајнирао је АК-47 (акроним за Аутомат Калашњикова модел 1947), а 1949, јуришна пушка AK-47 постала је оперативна у Црвеној армији, и то је постао Калашњиковљев најчувенији изум. Када се поставило питање чије је име дати за пушку, одлучили су да би било ружно да дају име Шмаjсер. И одлучили су да дају име необразованог, али младог и успешног секретара Комсомолске организације дизајнерског бироа. То је био Миша Калашњиков.

Михаил Калашњиков био је ожењен Јекатерином Викторовном Мојсејевом (1921—1977), која је такође била нжењер и која је направила много техничких цртежа у радовима свог мужа. Имали су четворо деце, ћерке Нели (р. 1942), Јелену (р. 1948) и Наталију (1953—1983) и сина Виктора (р. 1942). Виктор се такође прославио дизајном. Михаил Калашњиков умро је 23. децембра 2013. године у 94. години живота.

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".