Najpoznatija kreacija Kalašnjikova (1919-2013), naravno, upravo je jurišna puška AK-47, koja se često naziva po njemu. Reč je o jednoj od najpoznatijih i najraširenijih pušaka na svetu.

Mihail Kalašnjikov bio je dvostuki Heroj socijalističkog rada i Heroj Ruske Federacije. Godine 1999. dobio je čin general-lajtnanta u vojsci Ruske Federacije.

Rođen je 10. novembra 1919. godine u selu Kurji u Altajskom kraju, a karijeru je započeo u železnici kao običan radnik, sa 17 godina, što mu je pružilo priliku da nauči puno o mehanici. Godine 1938. regrutovan je u Crvenu armiju i služio je kao komandir tenka u prvim mesecima Velikog otadžbinskog rata. Oktobra 1941. je teško ranjen u borbi, i poslat kući sa fronta.

Sa svega 23 godini starosti, bez ikakvog obrazovanja osim 4 razreda škole, počeo je da radi u fabrici kao savetnik prvog konstruktora oružja i komsomolski aktivista, i uskoro je počeo da radi u Moskovskom avijacijskom institutu. Dok je radio tamo, Kalašnjikov je proizveo velik broj inovacija za tenkove, avione, brodove i helikoptere uključujući mehanizam koji bi brojao broj ispaljenih hitaca. Svoje inovacije, je nudio na sastancima kao aktivni član komsomola i komunista. U roku od par godina je unapređen na mesto kao sekretar Komsomolske organizacije.

Godine 1947. veliki kolektiv ruskih i nemačkih (uglavnom zarobljenih posle rata) konstruktora dizajnirao je AK-47 (akronim za Automat Kalašnjikova model 1947), a 1949, jurišna puška AK-47 postala je operativna u Crvenoj armiji, i to je postao Kalašnjikovljev najčuveniji izum. Kada se postavilo pitanje čije je ime dati za pušku, odlučili su da bi bilo ružno da daju ime Šmajser. I odlučili su da daju ime neobrazovanog, ali mladog i uspešnog sekretara Komsomolske organizacije dizajnerskog biroa. To je bio Miša Kalašnjikov.

Mihail Kalašnjikov bio je oženjen Jekaterinom Viktorovnom Mojsejevom (1921—1977), koja je takođe bila nženjer i koja je napravila mnogo tehničkih crteža u radovima svog muža. Imali su četvoro dece, ćerke Neli (r. 1942), Jelenu (r. 1948) i Nataliju (1953—1983) i sina Viktora (r. 1942). Viktor se takođe proslavio dizajnom. Mihail Kalašnjikov umro je 23. decembra 2013. godine u 94. godini života.

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".