У тој акцији убијене су 283 особе српске националности с простора Западне Славоније, међу којима 57 жена и деветоро деце, а протерано је најмање 15.000 Срба.


За злочине у акцији "Бљесак" и друге злочине над Србима у Западној Славонији нико није осуђен.

Војно-полицијска акција "Бљесак" одвијала се претежно 1. и 2. маја, а део војних операција настављен је и 3. и 4. маја.

Напад на заштићену зону УН сектор "Запад", од стране хрватске војске и полиције, започео је пре 27 година у раним јутарним сатима.

Фото: Јутјуб принтскрин/АП Арцхиве

 

Нападнути су јужни и централни део западнославонског дела Републике Српске Крајине, од стране припадника четири професионалне бригаде ХВ и низа специјалних формација.

Према подацима званичног Загреба, у акцији је учествовало око 7.200 припадника хрватских снага, професионалних припадника војске и полиције, против око 4.000 припадника 18. корпуса Српске војске Крајине, готово искључиво резервиста.

Према хрватским подацима, у акцији су погинула 42 припадника војске и полиције Хрватске, а 162 су рањена.

Напад је изведен на више праваца, и то са запада од Новске према Окучанима и једним краком према Јасеновцу, са истока из правца Нове Градишке, пут Окучана и Старе Градишке.

Фото: Јутјуб принтскрин/АП Арцхиве

 


Циљ је био да се територија пресече, да се разбију снаге Српске Војске Крајине, односно њен 18. корпус, који је био половично попуњен резервистима с приближно 4.000 припадника. Посебна пажња усмерена је на избијање на Саву код Јасеновца, како би била онемогућена евентуална интервенција Војске Републике Српске.

Основни циљ је било протеривање матичног српског становништва и реинтеграција тог дела Западне Славоније у састав Хрватске, што је и остварено.

Снаге УН, Унпрофор, чији је задатак била и заштита поверене зоне и становништва, по почетку напада, о којем су биле претходно обавештене, повукле су се у своје базе.

Збег Срба који се кретао на југ пут Републике Српске, гађан је и артиљеријом, топовским пројектилима, и авонским бомбама.

Током војне операције и након ње, хрватске снаге ухапсиле су око 1.450 Срба, који су углавном одведени потом у логоре, у Вараждину, Бјеловару, Вировитици, Новој Градишки, Славонској Пожеги. Многи су потом осуђени, великим делом на основу исконструисаних оптужница.

Фото: Јутјуб принтскрин/АП Арцхиве

 


Из Западне Славоније је почев од почетка ратних операција 1991. године, протерано или избегло приближно 67.000 Срба.

Фото: Јутјуб принтскрин/АП Арцхиве

 


Због ратних злочина током операције "Бљесак" хашко тужилаштво је припремало оптужницу против председника Хрватске Фрање Туђмана, који је умро 1999. године, пре обелодањивања оптужнице.

Трибунал за бившу Југославију у Хагу, априла 2011. прогласио је кривим и осудио генерале ХВ Анту Готовину и Младена Маркача, због учешћа у удрженом злочиначком подхвату који је предводио Фрањо Туђман, а с циљем присилног и трајног уклањања српског становништва током и након операција "Бљесак" и "Олуја".

Жалбено веће Трибунала ослободило их је свих оптужби 16. новембра 2012.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".