U toj akciji ubijene su 283 osobe srpske nacionalnosti s prostora Zapadne Slavonije, među kojima 57 žena i devetoro dece, a proterano je najmanje 15.000 Srba.


Za zločine u akciji "Bljesak" i druge zločine nad Srbima u Zapadnoj Slavoniji niko nije osuđen.

Vojno-policijska akcija "Bljesak" odvijala se pretežno 1. i 2. maja, a deo vojnih operacija nastavljen je i 3. i 4. maja.

Napad na zaštićenu zonu UN sektor "Zapad", od strane hrvatske vojske i policije, započeo je pre 27 godina u ranim jutarnim satima.

Foto: Jutjub printskrin/AP Archive

 

Napadnuti su južni i centralni deo zapadnoslavonskog dela Republike Srpske Krajine, od strane pripadnika četiri profesionalne brigade HV i niza specijalnih formacija.

Prema podacima zvaničnog Zagreba, u akciji je učestvovalo oko 7.200 pripadnika hrvatskih snaga, profesionalnih pripadnika vojske i policije, protiv oko 4.000 pripadnika 18. korpusa Srpske vojske Krajine, gotovo isključivo rezervista.

Prema hrvatskim podacima, u akciji su poginula 42 pripadnika vojske i policije Hrvatske, a 162 su ranjena.

Napad je izveden na više pravaca, i to sa zapada od Novske prema Okučanima i jednim krakom prema Jasenovcu, sa istoka iz pravca Nove Gradiške, put Okučana i Stare Gradiške.

Foto: Jutjub printskrin/AP Archive

 


Cilj je bio da se teritorija preseče, da se razbiju snage Srpske Vojske Krajine, odnosno njen 18. korpus, koji je bio polovično popunjen rezervistima s približno 4.000 pripadnika. Posebna pažnja usmerena je na izbijanje na Savu kod Jasenovca, kako bi bila onemogućena eventualna intervencija Vojske Republike Srpske.

Osnovni cilj je bilo proterivanje matičnog srpskog stanovništva i reintegracija tog dela Zapadne Slavonije u sastav Hrvatske, što je i ostvareno.

Snage UN, Unprofor, čiji je zadatak bila i zaštita poverene zone i stanovništva, po početku napada, o kojem su bile prethodno obaveštene, povukle su se u svoje baze.

Zbeg Srba koji se kretao na jug put Republike Srpske, gađan je i artiljerijom, topovskim projektilima, i avonskim bombama.

Tokom vojne operacije i nakon nje, hrvatske snage uhapsile su oko 1.450 Srba, koji su uglavnom odvedeni potom u logore, u Varaždinu, Bjelovaru, Virovitici, Novoj Gradiški, Slavonskoj Požegi. Mnogi su potom osuđeni, velikim delom na osnovu iskonstruisanih optužnica.

Foto: Jutjub printskrin/AP Archive

 


Iz Zapadne Slavonije je počev od početka ratnih operacija 1991. godine, proterano ili izbeglo približno 67.000 Srba.

Foto: Jutjub printskrin/AP Archive

 


Zbog ratnih zločina tokom operacije "Bljesak" haško tužilaštvo je pripremalo optužnicu protiv predsednika Hrvatske Franje Tuđmana, koji je umro 1999. godine, pre obelodanjivanja optužnice.

Tribunal za bivšu Jugoslaviju u Hagu, aprila 2011. proglasio je krivim i osudio generale HV Antu Gotovinu i Mladena Markača, zbog učešća u udrženom zločinačkom podhvatu koji je predvodio Franjo Tuđman, a s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja srpskog stanovništva tokom i nakon operacija "Bljesak" i "Oluja".

Žalbeno veće Tribunala oslobodilo ih je svih optužbi 16. novembra 2012.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".