"Оно што није успело окупаторима у Првом светском рату и свим непријатељима у Другом светском рату, догодило се у овом последњем грађанском рату. Од 157.000 Срба, колико их је у Сарајеву живело по попису 1991. године, по попису из 2013. остало их је само 13.300", рекао је Чубриловић, пренела је РТРС.


Он је подсетио да је, не желећи да живе под туђом влашћу, више од 100.000 сарајевских Срба, након потписивања Дејтонског мировног споразума, напустило своје одбрањене домове и имања на Илиџи, Грбавици, Илијашу, Хаџићима, Вогошћи, а да је више десетина хиљада њих од 1992. године успело да побегне из делова града које је контролисала "Армија РБиХ".

Чубриловић је истакао да је судбина сарајевских Срба најтужнија прича уткана у историју Републике Српске.

Председник Народне скупштине Републике Српске присуствоваће сутра на Сокоцу обележавању годишњице егзодуса сарајевских Срба.

Егзодус Срба из Сарајева представља низ догађаја који су уследили након потписивања Дејтонског споразума, када је пет општина Српског Сарајева, у целини припало Федерацији БиХ, док је других пет подељено између Републике Српске и ФБиХ, где су Срби углавном добили периферна, ненасељена и рурална подручја.

Српски борци зауставили су 35 офанзиву муслиманско-хрватске војске, одбранили домове, а онда су Илијаш, Грбавица, Илиџа, Рајловац, Хаџићи, Мрковићи, Нахорево и друга насеља у Дејтону припала ФБиХ.

На Сокоцу је формирано Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик", на које су пренесени посмртни остаци око 1.000 бораца Војске Републике Српске.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".