Зоран Тимић Тима (58), легенда Звездиног севера, оснивач "Ултраса", један од вођа делија, на стадиону је дуже од четири деценије, мало је гостовања, домаћих и страних, које је пропустио. Мењала су се времена, играчи, управе, навијачке групе и поставе, а Тима је о(п)стајао.

Тимић не заборавља почетке Александар Кнежевића Кнелета, како је узео оружје у руке и почео да се бави криминалом, што га је коштало живота са само 21 годину.

- Кнелета је на север довео Радуле, клинац из мог краја и одличан хулиган. Радуле је у почетку ишао с нама, а касније с другима. Сјајан момак, срчан, храбар и увек спреман за акцију и тучу, али незгодан када попије. Пред неки кошаркашки дерби доведе ми Радуле неког клинца (Тима је рођен 1964, а Кнеле 1970, прим. аут.) и каже: "Еј, ово је мој другар Кнеле, добар је клинац и хоће да иде с нама на дерби и да се бије са гробарима. Био је мало уплашен, упијао је сваку реч коју бисмо рекли Радуле и ја. Испунио је задатак и набавио штангле које смо носили на тај дерби и одлично се показао.

Фото: Војка

 

 

- После неколико дана звао ме је и рекао да је имао проблема с некима на Медаку. Отишли смо да видимо шта је у питању, али нисмо нашли те ликове. После је Кнеле свима говорио да је он ултрас и да су његови ултраси ишли да се бију за њега. Ишао је на још неколико дербија с нама и причао да ултраси иду с марамама и наоружани штанглама и бију гробаре. Дружио се после и на северу првенствено са својима из Јерковића, укључујући и гробара Жапца (убијен неколико година касније у Војводе Степе, прим. аут.) - наводи Тимић. Додаје да се све дешавало много пре него што је Кнеле постао познат у граду.

- Када се одвојио од нас, Кнелетово прво гостовање с екипом из Јерковића било је у Нишу. Била је то 1987. Било му је много стало до пробијања и стицања имена, тако да није бирао средства за то. Нас није дирао јер је имао респект према нама, а и захвалност јер смо га прихватили кад је био клинац и ишли да се бијемо за њега ако треба - открива Тима.

О Кнелету је Тима говорио и недавно у једном интервјуу:

- Кнеле је био жељан да направи име. Да сви кажу да је Кнеле најхрабрији, најлуђи. Све оне кајле, новац, аутомобили код њега су били секундарни. Главно му је било да постане име - рекао је Тимић.

Александар Кнежевић Кнеле је рођен 27. априла 1971. године у породици Владанке и Душана Кнежевића као прво од двоје деце. У основној школи је био одличан ђак, када је имао дванаест година једва је преживео пеницилински шок, а пет година касније је због свог младалачког револта севнуо блиц фото-апарата у око и готово ослепео. На Вождовцу је био познат као спортиста и ватрени навијач Црвене звезде. Крајем осамдесетих година упознаје Вождовчанина Ђорђа Божовића званог Гишка, са којим постаје велики пријатељ. Кнеле се најчешће дружио са људима попут Радована Лагунџина званог Жабац, Ромеа Савића, затим Мирка Томића званог Босанац, а био је врло близак са убицом Љубе Земунца, Гораном Вуковићем званим Мајмун, шефом Вождовачке криминалне групе.

После демонстрација 9. марта, постаје званични телохранитељ Вука Драшковића. Исте године пошто је Кнеле желео да има удела у пословима око ауто-отпада долази у сукоб са познатим велеградским коцкаром Зораном Ковачевићем Кочом. Сукоб ове двојице кулминирао је када га је после краће расправе у препуном клубу „Тифани“ млади Кнежевић упуцао у ноге. Маја месеца 1992. године испред кафића „Фреска“ у улици Вука Караџића број 12. после жестоке свађе и вређања на националној основи Милан Јанковић, момак из Бијелог Поља, ранио је Кнелета у пределу препона који је убрзо превезен у Клинички центар.

Након овог рањавања Кнеле је нападнут и у једној ауто-механичарској радњи и само је пуком срећом избегао смрт. Био је учесник многих пуцњава по Београду, учествовао је у обрачуну испред ресторана „Последња шанса“ и дискотеке „Лув“ на Вождовцу. Недуго затим испред клуба „Нана“ на Сењаку, две маскиране особе, наоружане Калашњиковима, истрчавши испред Кнелетовог Поршеа испалиле су више хитаца. И овог пута Кнеле је имао срећу пошто се подвукао под волан аутомобила, па је прошао само са огреботином, док је Порше био оштећен на више места.

Недуго после свих ових догађаја, Кнежевић је једне ноћи у препуној коцкарници хотела Југославија, наочиглед свих гостију са руке једног госта узео скупоцен сат „Ролекс“ и кључеве џипа „Крајслер Вранглер“.

Кнелетова смрт и дан данас је мистерија.

Фото: Архив Борбе

 

 

(Република)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".