ШТА СУ ТАЧНО МИТИСЕРИ

Поре су ситни отвори на кожи у којима се налази фоликул длаке. Свако ко има поре (читај: цео људски род) има солидне шансе да има и митисере. Митисери су, у суштини, управо поре које су проширене услед гомилања себума и мртвих ћелија коже. Када се ова “мешавина” нагомила до саме површине коже, она оксидира у додиру са ваздухом и поприма црну боју. Одатле и њихов енглески назив блацкхеадс. Ситне беле поткожне бубуљице су такође производ истог процеса али остају заробљене испод коже и не избијају на површину па су зато беличасте (или, на енглеском њхитехеадс). И једна и друга врста спадају у акне али нису упаљене па их људи често тако не доживљавају. Ако вам се ови “народни изрази” не допадају, можете и звати и комедони (отворени и затворени).

То што имате митисере не значи да вам је лице прљаво и не, нисте урадили ништа лоше и изазвали их сами. Научно је доказано да је величина пора односно њихова видљивост, а самим тим и настанак митисера, одређен генетиком - већина људи их има, мали број не. Ипак, као што добро знамо и начин живота утиче на то колико и како ће се било која генетска предизспозиција показати, исто као и године.

Фото: Профимедиа

 

 

КАКО ИХ СЕ ОТАРАСИТИ?

Свакодневна и доследна рутина, као и за многе друге ствари у животу, игра кључну улогу. Најбоље је када је у комбинацији са повременим третманима код дерматолога или козметичара али без кућне неге, нема ни трајних резултата. Оно што је важно јесте и то да разумете (и прихватите) да се митисера, ако их имате, кућном негом никада нећете решити у потпуности али да можете значајно да утичете на то колико их је и да ли им се број повећава.

 

АКТИВНИ САСТОЈЦИ ЗА БОРБУ ПРОТИВ МИТИСЕРА

Проучите их и испробајте, пажљиво водећи рачуна о комбинацијама које иду и које не иду заједно. Када испробавате активне састојке било које врсте, важно је да на уму имате две ствари. Прва је да више не значи увек и бољи резултат и да треба уводити један по један (кожа би могла да вам врати мило за драго ако је преоптеретите), а друга да сваком састојку треба времена да би произвео ефекат.

 

САЛИЦИЛНА КИСЕЛИНА

Познајемо је као великог борца против акни, а у случају митисера игра веома сличну улогу. Осим што врши пилинг коже, она се раствара у уљу што јој омогућава да продре дубље од киселина које се растварају у води и прочисти и саме поре. У преводу: не само што уклања већ постојеће митисере већ спречава и настанак нових.

Иако је прво на шта већина људи помисли на спомен речи “ретинол и реиноиди” анти-аге, они су изузетни у борби против митисера. Третиноин који иде на рецепт деценијама се користи као топикална терапија акни што значи да је одличан и за митисере. Деривати витамина А смирују упале али и спречавају ћелије да се слепе и блокирају поре. Ако вам то није довољно, ови је састоци убрзавају ћелијски турновер што значи брже зарастање и нестанак флека које настају од бубуљица.

Фото: Профимедиа

 

 

БЕНЗОИЛ ПЕРОКСИД

Још један јунак борбе против акни. Иако није у стању да спречи таложење себума попут салицилне киселине, изузетно добро смирује упалне процесе па је користан као додатак третманима за чишћење пора.

 

ЗАБОРАВИТЕ НА ТРАКЕ ЗА ЧИШЋЕЊЕ ПОРА

Тинејџерски хит од деведесетих на овамо помаже у чишћењу али не ради апсолутно ништа да спречи настанак нових митисера. Поред тога, ове траке релативно често “скину” превише коже и лако доводе до иритације што не иде у прилог кожи.

 

СОПСТВЕНЕ ПРСТЕ

Уздржите се од "уради-сам" акција када је цеђење митисера у питању. Сила вам неће помоћи. Екстракција је корисна ако се изводи на прави начин али то знају да ураде дерматолози и искусни козметичари. Петљање сопственим (често прљавим) рукама није прави начин пошто лако може довести до оштећења коже и љуштења, инфекција и упала.

(Стил)