У прва три месеца ове године инвестирање у непокретности у Србији порасло је за 23,1 одсто у односу на исти период прошле године, која је до сада била рекордна по улагању у некретнине у Србији. У односу на преткризну 2019, количина инвестираног новца је чак удвостручена и сада износи 1,6 милијарди евра, показује најновији извештај Републичког геодетског завода (РГЗ) о тржишту непокретности.

Највише новца инвестирано је у станове - 889,5 милиона евра, а упоредо с растом броја закључених купопродајних уговора, приметан је и раст цене квадрата. Најдинамичније тржиште некретнина и даље је у Београду, где је за годину дана квадрат у староградњи, према извештају РГЗ, поскупео за 15 одсто, те му је просечна цена достигла 1.680 евра, за разлику од 1.459 евра, колико је квадрат у Београду просечно коштао у првом кварталу 2021.

Фото: Н.Карлић

 

Раковица на цени

Најскупљи квадрати од чак 4.902 евра у староградњи и даље су на општини Стари град, док је најскупљи квадрат стана у новоградњи продат у Београду на води по цени од 9.115 евра. Када је реч о главном граду, приметно је поскупљење станова на општини Палилула, где је за годину дана новоградња скочила за чак 28 одсто, те је просечна цена квадрата 2.553 евра.

Староградња је у овој општини такође поскупела за 19 одсто, па се цене квадрата крећу у распону од 765 до 3.300 евра. За 15 одсто су веће цене староградње на општини Нови Београд, где се квадрат сада креће у распону од 745 до 3.857 евра, док је на општини Стара Раковица квадрат староградње поскупео за 17 одсто и креће се у распону од 818 до 1.683 евра.

Квадрати су генерално поскупели у свим општинама главног града, а поскупљење није заобишло ни остале градове у Србији.

У Нишу је староградња скочила за чак 23 одсто и квадрат тамо сада у просеку кошта 1.020 евра. У Новом Саду су некретнине поскупеле за 21 одсто, па је садашња просечна цена квадрата у староградњи 1.517 евра.

Агенти за некретнине тврде да још нема показатеља који говоре да ће раст цена станова и кућа у Србији ускоро успорити, док је нарочито од избијања украјинске кризе све већи број купаца у Србији. Поред наших грађана, потражњу за некретнинама подижу и Руси и Украјинци који се досељавају у нашу земљу.

Фото: Н. Карлић

 

Пада цена нема на видику

Агент за некретнине Милић Ђоковић сматра да пада цена некретнина у догледно време вероватно неће бити.

- На тржишту некретнина тренутно имамо огроман тренд раста цена и то се зове инфлација у некретнинама. Због тога агенти и не прогнозирају пад цена. Видећемо да ли ће тренд ићи истим темпом или не. Што се тиче смиривања, то јест стагнације цена, агенти прогнозирају да нас може сачекати тек крајем 2023, односно почетком 2024. године - каже Ђоковић за Курир.

Он објашњава да је главни узрок поскупљења некретнина огроман пораст цене грађевинског материјала, гвожђа, челика, пластике, виша цена грађевинских радника и рат у Украјини.

- Они који планирају да уложе новац и купе некретнину најбоље је да то ураде већ сада - закључио је он.

(Курир.рс)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".