Украјина је била велики извозник керамичке глине. Док траје рат у тој земљи, трговци покушавају да пронађу нова тржишта и не питају за цену. Стигли су и у Србију. Зато из четири фабрике апелују да се заустави неконтролисани извоз глине.

- Представници великих произвођача покушавају да уговоре количине за своје производње у Шпанији, Италији и Пољској. Глина није обновљив извор, то једном што се узме, више се не може надокнадити, не смемо дозволити у овом тренутку, када сви послујемо у ванредним условима, да препустимо стихији извоз стратешки важних сировина - истиче саветница директора Центра за материјале ИМС Славица Живковић.

У ситуацији када поскупљује грађевински материјал, извођачи би могли несметано да наставе да раде ако би се инвеститори одрекли дела прихода, који су ионако велики, поготово у станоградњи, кажу агенти за некретнине.

Примера ради, квадрат стана на Новом Београду у просеку кошта 2.500 евра, готово двоструко више од цене изградње.

- С обзиром на то да рат у Украјини букти и да се то одсликава на све аспекте живота, очекивања да ће цене станова порасти мислим да немају превеликог упоришта у реалности јер су већ достигле свој максимум - сматра Александар Југовић из Агенције за некретнине "Еуронет".

У Хрватској станове купују странци 

У Хрватској је готово сваки трећи купац некретнине странац, а највише их је из Немачке, Словеније, Аустрије и Чешке. У славонским местима цена квадрата је око хиљаду евра, а у Дубровнику и Опатији иду и до 5.000. У Загребу је цена око 2.200 евра по квадрату.

- Видело се у тренутку када је ескалирала ситуација у Украјини да је привремено пао интерес купаца и да је био неколико дана застој, али након тога се ситуација вратила у нормалу - наводи Бора Вујовић из Удружења пословања некретнина у Хрватској "Оперета".

И у Грчкој је велико интересовање странаца за куповину некретнина. Закон познат као "Голден виза" омогућава странцима добијање сталног боравка и одређених права које имају Грци уколико купе некретнину вреднију од 250.000 евра.

- Купопродаја тече нормално, већ су и цене у благом порасту. Чак морам рећи за Атину и нека острва да је раст и до 20 процената. Што се тиче украјинске ситуације, у последњих недељу дана имали смо нешто повећан број телефонских позива од украјинских грађана који су желели или да купе или да изнајме стамбени простор - рекао је Бора Вујовић.

Уколико се због украјинске кризе економска активност додатно смањи, а незапосленост повећа – тражња станова би могла да падне, а самим тим и њихова цена.

(РТС)

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".