Милановић је новинарима у Загребу рекао да се о уласку Финске и Шведске у НАТО може разговарати, али сматра то "врло опасном авантуром".

Подсетио је да формално о уласку тих земаља у НАТО не може одлучити сам, али сматра то "врло опасним шарлатанством", јер је Финска свега 50 километара удаљена од Санкт-Петербурга.

"Што се мене тиче, нек' уђу у НАТО, нек' пикају бесног медведа пенкалом у око. Али док се не реши питање изборног закона, док Бакир Изетбеговић не буде натеран да промени Изборни закон, сабор не сме ратификовати ничији приступ у НАТО", рекао је шеф хрватске државе.

Фото: Јутјуб принтскрин/ HINA multimedija

 

Он је то назвао "историјским сребрним метком".

"Мени је жао што се то слама на узорној држави као што је Финска, волео бих да они нас подрже у нашим проблемима", рекао је Милановић.

"Хоћете у НАТО? Нема проблема, таман имамо довољно времена. За Финску је то витално питање, и за нас је хоће ли у Херцеговини хрватског представника бирати Хрвати. Е сад ће то чути људи који иначе не би чули. Јер овога је доста", казао је Милановић, пренео је хрватски портал Индеx.

Одговор амбасада

Шеф мисије у Амбасади Финске задужен за Хрватску и БиХ није хтео да коментарише изјаве хрватског председника Зорана Милановића о могућој блокади уласка те земље у НАТО, док из Амбасаде Шведске у БиХ кажу да је Шведска активна земља партнер НАТО-а с којим има дубоку сарадњу и да настављају и добру сарадњу с Хрватском на билатералном плану и унутар Еуропске уније.

"Као резултат руске агресије на Украјину, променила се безбедносна политика у Европи и свету. Влада Шведске је зато 16. марта одлучила да спроведе додатну анализу безбедносне политике, у расправама са свим парламентарним странкама, што укључује и питање НАТО-а", рекли су из Амбасаде Шведске у Сарајеву и додали:

"Резултати већања биће објављени 13. маја и биће јавно доступни. У складу с тим, Шведска није поднела пријаву за чланство у НАТО-у".

Што се придруживања Финске НАТО-у тиче, шеф мисије је рекао да се у јавном и политичком животу о томе озбиљно расправља, те да ће одлуку донети у мају, а у јуну је представити на самиту у Мадриду.

Додао је да, према последњем истраживању, 60 посто Финаца подржава НАТО пут.

Када је о изменама Изборног закона БиХ тиче, кажао је да интензивно прате ситуацију и да су става да избори морају бити одржани према правилима усклађеним са свим правним препорукама.

Сарајевска Н1 је пренела да НАТО није хтео да коментарише изјаву Милановића.

 

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".