Milanović je novinarima u Zagrebu rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali smatra to "vrlo opasnom avanturom".

Podsetio je da formalno o ulasku tih zemalja u NATO ne može odlučiti sam, ali smatra to "vrlo opasnim šarlatanstvom", jer je Finska svega 50 kilometara udaljena od Sankt-Peterburga.

"Što se mene tiče, nek' uđu u NATO, nek' pikaju besnog medveda penkalom u oko. Ali dok se ne reši pitanje izbornog zakona, dok Bakir Izetbegović ne bude nateran da promeni Izborni zakon, sabor ne sme ratifikovati ničiji pristup u NATO", rekao je šef hrvatske države.

Foto: Jutjub printskrin/ HINA multimedija

 

On je to nazvao "istorijskim srebrnim metkom".

"Meni je žao što se to slama na uzornoj državi kao što je Finska, voleo bih da oni nas podrže u našim problemima", rekao je Milanović.

"Hoćete u NATO? Nema problema, taman imamo dovoljno vremena. Za Finsku je to vitalno pitanje, i za nas je hoće li u Hercegovini hrvatskog predstavnika birati Hrvati. E sad će to čuti ljudi koji inače ne bi čuli. Jer ovoga je dosta", kazao je Milanović, preneo je hrvatski portal Index.

Odgovor ambasada

Šef misije u Ambasadi Finske zadužen za Hrvatsku i BiH nije hteo da komentariše izjave hrvatskog predsednika Zorana Milanovića o mogućoj blokadi ulaska te zemlje u NATO, dok iz Ambasade Švedske u BiH kažu da je Švedska aktivna zemlja partner NATO-a s kojim ima duboku saradnju i da nastavljaju i dobru saradnju s Hrvatskom na bilateralnom planu i unutar Europske unije.

"Kao rezultat ruske agresije na Ukrajinu, promenila se bezbednosna politika u Evropi i svetu. Vlada Švedske je zato 16. marta odlučila da sprovede dodatnu analizu bezbednosne politike, u raspravama sa svim parlamentarnim strankama, što uključuje i pitanje NATO-a", rekli su iz Ambasade Švedske u Sarajevu i dodali:

"Rezultati većanja biće objavljeni 13. maja i biće javno dostupni. U skladu s tim, Švedska nije podnela prijavu za članstvo u NATO-u".

Što se pridruživanja Finske NATO-u tiče, šef misije je rekao da se u javnom i političkom životu o tome ozbiljno raspravlja, te da će odluku doneti u maju, a u junu je predstaviti na samitu u Madridu.

Dodao je da, prema poslednjem istraživanju, 60 posto Finaca podržava NATO put.

Kada je o izmenama Izbornog zakona BiH tiče, kažao je da intenzivno prate situaciju i da su stava da izbori moraju biti održani prema pravilima usklađenim sa svim pravnim preporukama.

Sarajevska N1 je prenela da NATO nije hteo da komentariše izjavu Milanovića.

 

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".